H διμερής συνάντηση Τσίπρα και Αλ Σίσι.
Θέματα με φόντο την ΑΟΖ προέκυψαν μεταξύ Τσίπρα και Αλ Σίσι

Σχεδόν δύο ώρες καθυστέρησε το αρχικό πρόγραμμα της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις να παρατηρούνται στη διμερή συνάντηση Τσίπρα και Αλ Σίσι.

Παρόλα αυτά οι εργασίες προχώρησαν χωρίς να δοθούν εξηγήσεις ή απαντήσεις για το λόγο της τόσο μακράς καθυστέρησης. Έγινε γνωστό ωστόσο πως το κύριο «αγκάθι», που δημιούργησε και τα περισσότερα προβλήματα, ήταν αυτό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι πίεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, εντονότατα τον Έλληνα πρωθυπουργό για άμεσες δεσμεύσεις και παρεμβάσεις σε σχέση με την ΑΟΖ.

Προφανώς και ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε τη δυνατότητα να λάβει τις δεσμεύσεις που επιθυμούσε ο Αλ Σίσι, ωστόσο δεν μπορούσε να αποφύγει και την αναφορά στο πλαίσιο των δηλώσεων Τύπου μετά τη Σύνοδο.

Γι’ αυτό άλλωστε και ήταν πολύ προσεκτικός σε αυτές.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπερθεμάτισε μεν την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, αν και υποστηρίξε πως υπάρχουν σοβαρές «τεχνικές δυσκολίες» στον συγκεκριμένο καθορισμό, για να μπορέσει η Ελλάδα να προχωρήσει τις διαδικασίες.

Δεν είναι γνωστό το αν και κατά πόσο η συγκεκριμένη δήλωση ικανοποίησε την αιγυπτιακή πλευρά, ωστόσο σίγουρα από ελληνικής πλευράς θεωρήθηκε σοβαρός ελιγμός τακτικισμού.