Πριν λίγες μέρες, η παράταξη της «Νέας Δημοκρατίας» γιόρτασε τα 44 χρόνια από την ίδρυσή της, με μια πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποίησε.

Αν ήταν γυναίκα θα διένυε το μεταίχμιο της αναπαραγωγικής της ηλικίας, ως βιολογική οντότητα. Είναι όμως πολιτική παράταξη και όπως χαρακτηριστικά τόνισε και ο πρόεδρός της, «άντεξε στον χρόνο και δεν σαρώθηκε από τους ανέμους της αμφισβήτησης και του λαϊκισμού».

Είπε και άλλα πολλά ενδιαφέροντα λόγια ο κ. Μητσοτάκης σε αυτήν την εκδήλωση, που συνοψίζονται στο κεντρικό σύνθημα της ομιλίας του, που ήταν: «Αλλάζουμε την Νέα Δημοκρατία για να αλλάξουμε την Ελλάδα».

Το σύνθημα όμως αυτό είναι κλεμμένο και είχε ειπωθεί για πρώτη φορά το 2005 από τον πρόεδρο κάποιου άλλου κόμματος και επίδοξο επίσης «σωτήρα» της πατρίδας.

Εκείνος μάλιστα κατάφερε και το έκανε πράξη αργότερα. Άλλαξε δηλαδή και το κόμμα του και την Ελλάδα, διαλύοντάς τα και τα δύο..!  Βλέπεις, η μοιραία λέξη της «αλλαγής», αποτελούσε ανέκαθεν υπερτιμημένη αξία στο εγχώριο «χρηματιστήριο» της ελπίδας και αυτό το γνώριζαν και το γνωρίζουν πολύ καλά οι πολιτικοί μας.

Είναι όμως πολύ θλιβερό να διαπιστώνει κανείς πως έχει πια στερέψει η πολιτική έμπνευση σε αυτόν τον τόπο και υποκαθίσταται, ανεπαρκώς και ανεπίτρεπτα βεβαίως, από την αχαλίνωτη εμπορική φαντασία των διαφημιστών. Σημάδι κι αυτό, δυστυχώς, της πολιτικής χρεοκοπίας της χώρας μας.

Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίασε και το νέο σήμα του κόμματος, υπερασπιζόμενος φυσικά την συγκεκριμένη γραφιστική αποτύπωση.

Το νέο λογότυπο όμως συγκέντρωσε από τους επικριτές του και τα περισσότερα σχόλια από την όλη εκδήλωση.

Αυτό και μόνο το γεγονός αποδεικνύει πως τελικά, μάλλον ήταν επιτυχημένη η συγκεκριμένη «σύνθεση», αφού κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω της την προσοχή του κόσμου, έστω και με αρνητικό τρόπο!

Τα περισσότερα σχόλια φιλοξενήθηκαν, όπως συνηθίζεται άλλωστε, στα κοινωνικά δίκτυα, όπου η χιουμοριστική διάθεση περίσσευε κι ετούτη τη φορά!

«Τρίγωνα Πανοράματος», «Κομμάτια και θρύψαλα», «Υπό διάλυση», «Τα τρίγωνα της διαπλοκής», είναι μόνο μερικές από τις ατάκες που «διάνθισαν» τις κριτικές των χρηστών του διαδικτύου.

Σίγουρα πρόκειται για ένα δυσανάγνωστο λογότυπο, τουλάχιστον από την πρώτη ματιά, αφού εισάγει μια γραφιστική τεχνοτροπία σύνθεσης φόντου με αντίθεση, που αμφιβάλλω αν θα καταφέρει να γίνει κατανοητό από το μεγάλο μέρος των υπερήλικων ψηφοφόρων του συγκεκριμένου κόμματος.

Ένα σωστά σχεδιασμένο λογότυπο θα πρέπει να συνδυάζει τα γραφιστικά στοιχεία με τέτοιο τρόπο, ώστε αφενός να εκφράζει απόλυτα το ύφος, τη φιλοσοφία, το όραμα, τις αξίες και τους στόχους του φορέα που εκπροσωπεί και αφετέρου να προσελκύει το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Αν και το λογότυπο ενός κόμματος αποτελεί μεν σημείο αναφοράς ως ιδεολογικό σύμβολο, η ουσία της πολιτικής που εκφράζει βρίσκεται αλλού και το γνωρίζουμε αυτό όλοι μας πολύ καλά!

Εμένα πάντως, η πρώτη οπτική «ανάγνωση» με παρέπεμψε σε έναν σπασμένο καθρέφτη, τα κομμάτια του οποίου είναι σκορπισμένα άτακτα μέσα στο χώρο και κάτω από αυτά το όνομα της παράταξης. Αρχικά, προσπάθησα νε ερμηνεύσω τον επιδιωκόμενο συμβολισμό του δημιουργού του και η φαντασία μου «έτρεξε» στην «ρήξη», την «σύγκρουση» και την «γροθιά στο κατεστημένο». Μετά όμως την δεύτερη ψυχραιμότερη «ανάγνωση», η σύγχυση κυριάρχησε και πάλι της εντύπωσης.

Άλλωστε, ένας τέτοιος συμβολισμός που εγώ φαντάστηκα, δεν θα ταίριαζε ούτε στην φυσιογνωμία ούτε στην φιλοσοφία αλλά ούτε και  στην ιστορία του συγκεκριμένου κόμματος.

«Γιατί λοιπόν να είναι σπασμένος ο καθρέφτης;», αναρωτήθηκα!

Ο καθρέφτης, θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει λογότυπο ενός οποιουδήποτε έντιμου πολιτικού φορέα, ως σύμβολο αυτογνωσίας και ειλικρίνειας!

Όχι όμως ο σπασμένος καθρέφτης! Αν καθένας από τους «υπηρέτες» του έθνους μας, κοίταζε πότε-πότε τον εαυτόν του μέσα σε έναν καθρέφτη, με ειλικρίνεια, αυτοσαρκασμό και με αυτοκριτική διάθεση, αυτός ο τόπος θα είχε σίγουρα καλύτερη τύχη! Δεν είναι λίγοι εξάλλου, εκείνοι  που θεωρούν τους πολιτικούς ως τον καθρέφτη της κοινωνίας μας!

«Όλοι σκέφτονται ν’ αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανείς δεν σκέφτεται ν’ αλλάξει τον εαυτό του» επισημαίνει ο Λέων Τολστόι…

Για τους προληπτικούς, ο σπασμένος καθρέφτης λένε πως φέρνει γρουσουζιά.

Λένε επίσης πως ένας σπασμένος καθρέφτης «κερνά» εφτά χρόνια δυστυχίας, όσα δηλαδή και τα τριγωνικά κομμάτια της «σύνθεσης» στο λογότυπο της Ν.Δ. Ελπίζω αυτό να μην σημαίνει κάτι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και δεν υπονοώ τίποτα!