συνάντηση του δημάρχου Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινού με τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη για το κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των τειχών

Σαφές πολιτικό μήνυμα έδωσε χθες ο  δήμαρχος Ηρακλείου στη γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, ότι θα πρέπει να δοθούν άμεσα όλες οι απαιτούμενες διευκρινίσεις σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση της παραχώρησης ακινήτων και ειδικά πολιτιστικών μνημείων του Ηρακλείου στο λεγόμενο Υπερταμείο.

Από την πλευρά της η  κ. Βλαζάκη εμφανίστηκε καθησυχαστική τονίζοντας ότι  με βάση το σχετικό ΦΕΚ τα μνημεία εξαιρούνται της παραχωρήσεως, ωστόσο ο  δήμαρχος επέμεινε αδιαπραγμάτευτα ότι το θέμα χρήζει περαιτέρω αποσαφήνισης, ξεκαθαρίζοντας ότι Δήμος Ηρακλείου θα το παρακολουθεί στενά.

Στις προθέσεις του δημάρχου είναι να φέρει το όλο θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να είναι με κανέναν τρόπο αποδεκτό όχι μόνο το ζήτημα της εκποίησης των μνημείων αλλά και της εκχώρησης της χρήσης τους σε ιδιώτες.

Μάλιστα, όπως τόνιζαν στην «Π» το προηγούμενο διάστημα στελέχη της Λότζια, εγείρονται πάρα πολλά ζητήματα μετά από την κίνηση της κυβέρνησης να δρομολογήσει την παραχώρηση ακινήτων στο Υπερταμείο. Όχι μόνο για το θέμα των μνημείων. Για παράδειγμα, όπως έλεγαν, υπάρχει θέμα με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Το ίδιο το κτήριο του Μουσείου δεν είναι μνημείο παρά το γεγονός ότι φιλοξενεί σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα στο εσωτερικό του. Εδώ λοιπόν εγείρεται τεράστιο ζήτημα εάν με τη διαδικασία που ανοίγει με το Υπερταμείο εμφανιστεί αύριο ένας ιδιώτης και ζητά να αναλάβει τη διαχείρισή του.