Ο δρ. Κωνσταντίνος Στούμπος ήρθε από το Σικάγο, για να ενταχθεί στο προσωπικό του Πανεπιστημίου Κρήτης
Ο δρ. Κωνσταντίνος Στούμπος ήρθε από το Σικάγο, για να ενταχθεί στο προσωπικό του Πανεπιστημίου Κρήτης

Επί οχτώ χρόνια βρισκόταν στον… παράδεισο των επιστημόνων αλλά επέλεξε να έρθει στην Κρήτη και να συνεχίσει τη λαμπρή σταδιοδρομία του!

Ο δρ. Κωνσταντίνος Στούμπος ήρθε πριν από δύο βδομάδες στο Ηράκλειο και είναι πλέον αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Άφησε πίσω του το Northwestern University του Σικάγο, όπου ήταν από το 2010.

Είναι ειδικός στα υλικά για τη μετατροπή ηλιακής ενέργειας καθώς και στην κατασκευή ηλιακών κυττάρων χαμηλού κόστους. Είναι ο αποδέκτης του βραβείου Omar Farha του 2015 και το όνομά του εντάσσεται στη λίστα με τους κορυφαίους Έλληνες νέους επιστήμονες.

ΔΡ. Κ. ΣΤΟΥΜΠΟΣ: Το 2015 έλαβε το βραβείο Omar Farha

Σε δηλώσεις του στην «Π» εξηγεί τον λόγο της επιστροφής του στα πάτρια εδάφη ενώ μιλά για τη φήμη του Πανεπιστημίου Κρήτης που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας.

«Ήθελα πολύ καιρό να έρθω στην Ελλάδα, θα προτιμούσα να δουλέψω στη χώρα μου παρά στην Αμερική», αναφέρει. Σε ερώτηση αν είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα οι ερευνητές αντιμετωπίζουν δυσκολίες, κυρίως λόγω υποχρηματοδότησης, απαντά πως βρίσκεται εδώ μονάδα δύο βδομάδες και έχει μόνο ακούσει για τα προβλήματα που υπάρχουν, ο ίδιος μέχρι στιγμής δεν έχει συναντήσει κάποιο. Τονίζει, ωστόσο, πως στην Αμερική οι εργασιακές συνθήκες των ερευνητών είναι πολύ καλύτερες από ό,τι στην Ελλάδα.

Ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε στο Τμήμα Χημείας στην Πάτρα, από όπου έλαβε και το διδακτορικό του το 2010 και στη συνέχεια πήγε στο Σικάγο, όπου εργαζόταν μέχρι και πρόσφατα σε θέση ερευνητή.

Είναι ανόργανος και συνθετικός χημικός, δημιουργεί νέα υλικά με προοπτική να έχουν εφαρμογές κυρίως στους ημιαγωγούς και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, σε φωτοβολταϊκά και λέιζερ.

Για την πρόσφατη διάκρισή του στους κορυφαίους νέους Έλληνες επιστήμονες, σχολιάζει πως θα ήθελε να είναι περισσότεροι επιστήμονες από τη χώρα μας στη συγκεκριμένη λίστα. «Θα ήθελα ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος, υπάρχουν πολλοί επιστήμονες, απόφοιτοι ελληνικών Πανεπιστημίων ή με διδακτορικό που, τελικά, δεν καταλήγουν στην έρευνα για πολλούς λόγους, δεν βρίσκουν δουλειά… Εγώ έφυγα από την Ελλάδα για να βρω δουλειά αφού δεν μπορούσα να βρω κάτι εκείνη την περίοδο. Εδώ και αρκετό καιρό έκανα αιτήσεις στην Ευρώπη και  έτυχε να βρω μία θέση στην Ελλάδα», αναφέρει.

Τονίζει πως η διάκρισή του είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς: «Προσπαθώ πάντα για το καλύτερο, να βρίσκω κατάλληλους συνεργάτες. Είναι το πιο σημαντικό για να μπορέσεις να δουλέψεις».

Σε ερώτηση για τη φήμη του Πανεπιστημίου Κρήτης εκτός συνόρων, απαντά: «Είναι κάτι διαφορετικό. Δεν θα το χαρακτήριζα ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που πέρασα για τη θέση,  είδα τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του καθώς και τα βιογραφικά των καθηγητών που είναι εδώ. Είναι, τουλάχιστον στις φυσικές επιστήμες, μια σκάλα πάνω από όλα τα άλλα αντίστοιχα που έχω δει στην Ελλάδα».