Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, κ. Κώστας Φωτάκης
Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, κ. Κώστας Φωτάκης

«Η εμπειρία από την τραγωδία στο Μάτι, δυστυχώς, μας έχει διδάξει πολλά», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Π» ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Κώστας Φωτάκης.

Όπως είπε, λίγο μετά τις 8.30 χθες το πρωί, υπήρξε άμεση κινητοποίηση και συντονισμός των Υπουργείων Παιδείας, Υγείας και Περιβάλλοντος προκειμένου να υπάρξει αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που συνδέονται με την ρύπανση του περιβάλλοντος.

Ο κ. Φωτάκης εξήγησε πως το ένα σκέλος του προβλήματος είναι τα αιωρούμενα σωματίδια, κάτι που εξετάζουν ερευνητές από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου υπάρχει ο ειδικός εξοπλισμός. Ξεκινούν αμέσως μετρήσεις και θα γίνουν μοντέλα για το προς τα πού έχουν κατευθυνθεί οι αέριοι ρύποι. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στα όμορα σχολεία καθώς και στο Βενιζέλειο νοσοκομείο.

Ένα δεύτερο κομμάτι αφορά τον αμίαντο. Ο κ. Φωτάκης είπε πως πιστοποιημένη εταιρεία στην Κρήτη  έχει και στο παρελθόν κάνει μετρήσεις για προβλήματα ρύπανσης από τον αμίαντο,  ενώ επί πρυτανείας του κ. Ευριπίδη Στεφάνου είχε αφαιρεθεί αμίαντος από πιθανές εστίες ρύπανσης.  Ειδικοί από το “Δημόκριτο” θα έρθουν στο Ηράκλειο και θα προχωρήσουν στις απαραίτητες κινήσεις, μόλις είναι δυνατή η προσβασιμότητα στο χώρο. Μετρήσεις θα γίνουν, επίσης, και σε περιοχές κοντινές.

Ο κ. Φωτάκης εξήγησε πως πιθανά προβλήματα με τον αμίαντο εμφανίζονται όταν γίνονται εργασίες αποκατάστασης. Εκεί πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια. Το Υπουργείο Υγείας με τις αρμόδιες υπηρεσίες θα δώσει σχετικές οδηγίες αν υπάρξει ζήτημα.

«Υπήρξε ένας άμεσος συντονισμός, μία κινητοποίηση των τριών Υπουργείων για την ασφάλεια του πληθυσμού. Αν υπάρχει ενδεχομένως πρόβλημα θα έχουμε έγκαιρη κι έγκυρη ενημέρωση αλλά και αντιμετώπισή του. Από την εμπειρία της τραγωδίας στο Μάτι, γνωρίζουμε πως εμφανίζονται διάφοροι ως ειδικοί που διαδίδουν φήμες. Εμείς μιλάμε για σοβαρή επιστημονική προσέγγιση από διαπιστευμένους οργανισμούς», τόνισε ο κ. Φωτάκης.

«Όταν συμβαίνει μια μεγάλη φωτιά, ανάλογα με τις μετεωρολογικές συνθήκες, μπορεί η ενδεχόμενη ρύπανση να εμφανιστεί σε άλλο σημείο. Θα γίνουν μετεωρολογικά μοντέλα για τις  κινήσεις των αερίων μαζών από το “Δημόκριτο” και το Αστεροσκοπείο. Από τη μεριά της Πολιτείας υπάρχει συντονισμός και παρατηρούμε ό,τι μπορεί να συμβεί με τρόπο πραγματικά υπεύθυνο», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας που συνιστά να μην υπάρχει πανικός στον κόσμο αφού, σε περίπτωση ανάγκης, θα δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες.

Άμεση η κινητοποίηση

Από την πρώτη στιγμή ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμμετέχει στην κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων για την εκτίμηση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί σε υπόγειο χώρο των κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ηράκλειο, ανακοινώθηκε από το Γραφείο του Αναπληρωτή υπουργού Παιδείας και Έρευνας Κ. Φωτάκη.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση: “Ήδη βρίσκεται στο Ηράκλειο κλιμάκιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) για μετρήσεις της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, με έμφαση σε όμορα σχολεία και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, αναφορικά με τα επίπεδα των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων.

Επιπλέον, μόλις ο χώρος που επηρεάστηκε από την πυρκαγιά γίνει προσβάσιμος, θα μεταβεί κλιμάκιο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» καθώς και πιστοποιημένη εταιρεία, για την εκτίμηση των όποιων επιπτώσεων από την καύση ινών αμιάντου. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η τοξικότητα των ινών αμιάντου μειώνεται σημαντικά στις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Σε κάθε περίπτωση, κατά τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών και τη δημιουργία σκόνης, επιβάλλεται η χρήση προστατευτικών μέσων (μάσκα και γάντια), σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων υγειονομικών Αρχών.

Η δραστηριοποίηση των παραπάνω Ερευνητικών Κέντρων, που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ,) θα είναι συνεχής κατά τις επόμενες μέρες προκειμένου να γίνει συστηματική παρακολούθηση και υπεύθυνη αξιολόγηση των πιθανών ρυπογόνων επιπτώσεων της πυρκαγιάς».