ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ «Π»
Είχαν θέσει ψηλά τον πήχη και κατάφεραν να κατακτήσουν τους στόχους τους. Αφήνουν πίσω τους μία δύσκολη χρονιά και δηλώνουν έτοιμοι να περάσουν μία τέλεια φοιτητική ζωή. Πρωτοετείς, πλέον, φοιτητές από το Ηράκλειο μιλούν στην «Π» για την επιτυχία τους.
Τα επόμενα χρόνια θα εργάζονται ως γιατροί, δικηγόροι, οικονομολόγοι, ψυχολόγοι και άλλα επαγγέλματα που νιώθουν ότι τους ταιριάζουν.

ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ «Π» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ

Το «μυστικό» είναι, πλέον, κοινό, πρόγραμμα, αρκετό διάβασμα και όχι στερήσεις για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της Γ’ Λυκείου.

ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ «Π» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ

Η Ανδριανή Σουλτάτου, από το Λύκειο Κρουσώνα, περνάει τρίτη στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το… «μικρόβιο» του μηχανικού είναι οικογενειακό, αφού είναι και η αδελφή της, ενώ ο πατέρας της είναι εργολάβος. «Το να σπουδάσω μηχανικός ήταν ένα όνειρο που είχα από μικρή» αναφέρει. Για τη φετινή χρονιά, λέει πως ήταν πιεστική, όχι τόσο από άποψη διαβάσματος αλλά από το άγχος που αισθανόταν.

Ο Γιάννης Κοντολαιμάκης, από το Λύκειο Γαζίου, περνάει στη Νομική Θεσσαλονίκης, που ήταν και η επιλογή του. «Θυμάμαι ότι από μικρή ακόμα ηλικία με εξίταρε η αίσθηση ότι αποδίδεται η δικαιοσύνη», αναφέρει. Παραδέχεται ότι φέτος ήταν η πιο δύσκολη χρονιά της ζωής του, στερήθηκε πολλά και, όπως και όλα τα παιδιά που είχαν θέσει υψηλούς στόχους, έκανε θυσίες και τελικά δικαιώθηκε.

Θα καταφέρει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, να εξερευνήσει, δηλαδή, τον άγνωστο κόσμο του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ο Μιχάλης Γεωργόπουλος, από το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου, γιος του καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δημήτρη, κατέκτησε μία θέση στην Ιατρική Αθηνών. Για να πετύχει το στόχο του, χρειάστηκε διάβασμα, συγκέντρωση και να περιορίσει τις εξόδους του. Φρόντιζε να κλείνει οχτώ με εννιά ώρες ύπνου για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά.

Ξεπέρασε τον πήχη που είχε θέσει, αφού κατάφερε να περάσει στη Νομική Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για τον Μάριο Πλευράκη,  από το Παγκρήτιο, ο οποίος από μικρός ήθελε να ακολουθήσει τον συγκεκριμένο κλάδο, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να βοηθήσει στις επιχειρήσεις των γονιών του. Περισσότερο, τον ενδιαφέρει η διπλωματία και όχι τόσο να γίνει δικηγόρος. Το «μυστικό» του ήταν διάβασμα, χωρίς υπερβολές, «έπαιξε σημαντικό ρόλο η σταδιοδρομία μου μέχρι τώρα,  έμαθα πώς να διαβάζω με την καθοδήγηση από το σχολείο και τους καθηγητές από έξω ενώ είχα τη στήριξη από τους γονείς και τους φίλους μου» αναφέρει.

Μία θέση στη Νομική Αθηνών κατέκτησε η Ηλιάννα Κοντογιάννη, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου. Τονίζει πως η συγκεκριμένη σχολή προσφέρει πολλές ευκαιρίες και ανοίγει διαφορετικούς δρόμους.

Το πρόγραμμα που ακολούθησε ήταν εκείνο που τη βοήθησε να κατακτήσει το στόχο της και το γεγονός ότι έμενε πάντα συγκεντρωμένη στο στόχο της.

Παραδέχεται πως στερήθηκε πράγματα, όχι, όμως, σε μεγάλο βαθμό. Κατάφερε να ισορροπήσει το διάβασμα και τις βόλτες που είχε ανάγκη.

Το στόχο της, να περάσει στο  Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, ΑΣΟΕΕ, πέτυχε η  Ιωάννα Μαρία Παπιδάκη, από το Παγκρήτιο. Επέλεξε τη συγκεκριμένη σχολή γιατί την ενδιέφερε το πρόγραμμα σπουδών αλλά και οι επαγγελματικές δυνατότητες που προσφέρει. Παρά το άγχος, κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία της κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, είχε προετοιμαστεί αρκετά καλά, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει τα μόρια που χρειάζονται για την επιλογή της.

Με μεθοδικότητα, φυσικά διάβασμα, όχι μόνο την τελευταία χρονιά, χωρίς όμως να προβαίνει σε υπερβολές, κατάφερε να κερδίσει μία θέση στη Νομική Αθηνών. Ο Μιχάλης Χατζάκης, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου, είχε βοήθεια από τους καθηγητές του ενώ τονίζει πως ο πρώτος βοηθός του ήταν το… διάβασμα! Φαντάζεται τον εαυτό του εισαγγελέα ή δικαστή.

Το όνειρό της είναι τα επόμενα χρόνια να είναι σε θέση να αποκαθιστά αδικίες που βλέπει σήμερα στην κοινωνία μας. Πώς αλλιώς θα το πετύχαινε, αν όχι μέσα από τη Νομική Αθηνών, όπου σε λίγες μέρες θα είναι πλέον φοιτήτρια. Η Μαρία Προμπονά, από το 7ο Λύκειο Ηρακλείου, κατάφερε να μη στερηθεί ό,τι της προσέφερε χαρά και ταυτόχρονα να μην παραμελεί το διάβασμά της. Ήταν σημαντική η βοήθεια των καθηγητών και του σχολείου και του φροντιστηρίου για την επιτυχία της.

Το όνειρό της πραγματικότητα κάνει η Κά́τια Μπροκαλά́κη Γού́ναρη, από το Πειραματικό Λύκειο, η οποία ετοιμάζεται να σπουδάσει Ιατρική. Πρόκειται για ένα επάγγελμα που την ενδιαφέρει καθώς κάθε μέρα θα έχει μπροστά της κάτι καινούργιο για να αντιμετωπίσει. Όπως λέει, «δε στερήθηκα ιδιαίτερα πράγματα, αφιέρωσα, βέβαια, πολλές ώρες στο διάβασμα ενώ είχα πάρα πολύ άγχος φέτος”.

Επέλεξε μία σχολή που προσφέρει πολλές δυνατότητες και δεν τον περιορίζει. Ο Ενρίκο Φαβορίτο, από το Πειραματικό Λύκειο, περνά στη Νομική Αθηνών. Φέτος, του άρεσαν πολύ τα μαθήματα του προσανατολισμού του, αφού και η Φιλολογία ήταν ανάμεσα στις επιλογές του. Κατάφερε να συγκεντρώσει υψηλή βαθμολογία με σωστό προγραμματισμό, τον ενδιέφερε ό,τι διάβαζε και το έκανε με όρεξη. «Είχα ένα στόχο, αφιέρωσα ένα χρόνο σε αυτόν και στο εξής θα είμαι πολύ καλύτερα», αναφέρει.

Στην Ιατρική Κρήτης περνάει ο Ανδρέας Τράπαλης, από το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου. Τον ενδιαφέρει πολύ ο τομέας της έρευνας. Το «μυστικό» της επιτυχίας του είναι ότι ακολούθησε συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ διάβαζε αρκετές ώρες. Αυτή τη στιγμή «πετάει στα σύννεφα», ενώ θα ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του που είναι, επίσης, γιατρός.

Στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στην Πάτρα περνά η Άρτεμις Αθανασάκη, από το Λύκειο Γαζίου. Θεωρεί πως το πρόγραμμα σπουδών της ταιριάζει. Η χρονιά, όπως λέει, δεν ήταν εύκολη, όχι, όμως, και τόσο δύσκολη όσο θα περίμενε κανείς.

Ο Μανώλης Σκυβαλάκης, από το Λύκειο Γαζίου, περνάει στη Σχολή Αρχιτεκτονικής στην Αθήνα. Ήταν η πρώτη του επιλογή, καθώς είναι κάτι που τον εκφράζει και συνδυάζει επιστήμη και τέχνη. Θεωρεί πως με πρόγραμμα μπορεί να πετύχει κανείς το στόχο του.

Η Βασιλική Τζιράκη, από το Πειραματικό Λύκειο, περνάει πρώτη στο Τμήμα Χημείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. «Ήταν η πρώτη μου επιλογή και το θεωρώ μεγάλη επιτυχία» αναφέρει. Το συγκεκριμένο μάθημα την ενδιαφέρει πολύ, ενώ θεωρεί πως το «μυστικό» είναι να μην υπάρχει άγχος στην προετοιμασία των εξετάσεων.

Ικανοποιημένη από την επιτυχία της να περάσει στο Τμήμα Χημείας στο Ηράκλειο είναι η Μαρία Κοντοπρία, από το Γενικό Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού. «Ήταν μια δύσκολη χρονιά αλλά με πρόγραμμα και διάβασμα τα πήγα καλά».

Στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο περνάει η Ελένη Ψαρουδάκη. «Με προσπάθεια και πείσμα τα κατάφερα» αναφέρει.

Χημικός μηχανικός στο ΑΠΘ θα σπουδάσει ο Χριστόφορος Λαμπρίδης, από το 8ο Λύκειο Ηρακλείου. Όπως λέει, τον ενδιαφέρουν πολύ τα μαθήματα που έχει το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος. Οι γονείς του κάνουν το ίδιο επάγγελμα, έχει δει τον τρόπο που εργάζονται και θέλει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Στη Νομική Αθήνας περνάει ο Βασίλης Χουρσανίδης. Επέλεξε τη συγκεκριμένη σχολή, καθώς τον ενδιαφέρει το ελεύθερο επάγγελμα και θεωρεί πως η Νομική θα του παρέχει αυτή την ελευθερία. Η επιτυχία του ήταν αποτέλεσμα συνδυασμού συστηματικού και ποιοτικού διαβάσματος και σωστής καθοδήγησης από τους καθηγητές του.

Ο Κωνσταντίνος Πατεράκης, από το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου, περνάει στη Βιολογία Κρήτης. Ήταν η πρώτη του επιλογή, παραδέχεται ότι τα κατάφερε με δυσκολία αν και η φετινή χρονιά δεν είναι τόσο.. τραγική όσο παρουσιάζεται.

Στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Κρήτης περνάει η Κορίνα Καταντωνάκη, από το 7ο Λύκειο Ηρακλείου. Δηλώνει πολύ ικανοποιημένη που κατάφερε να πετύχει το στόχο της.  Τον πέτυχε με διάβασμα όλα τα χρόνια που ήταν μαθήτρια, στερήθηκε εξόδους, καθώς ο ελεύθερος χρόνος της ήταν περιορισμένος. Είχε, όμως, καλούς καθηγητές, στο σχολείο και στο φροντιστήριο, που τη βοήθησαν.

Στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο περνάει η Δήμητρα Πρινιανάκη, από το 10ο Λύκειο Ηρακλείου. Ήταν κάτι που το ήθελε πολύ καθώς την ενδιαφέρει ο συγκεκριμένος τομέας. «Είναι βασικό να μη βαρεθείς, όχι ότι δε θα έχεις δυσκολίες, μετά από το Πάσχα σταμάτησα να βγαίνω πολύ έξω» αναφέρει.

Στο Τμήμα Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι πλέον φοιτήτρια η Ερμιόνη Παπανικολάου. Αφιέρωσε ένα χρόνο στον στόχο της, διάβαζε πολύ αλλά έκανε και διαλείμματα για να μπορεί να τα βγάλει πέρα όλο αυτό το διάστημα. Η ψυχραιμία, όπως λέει, βοηθάει πολύ τους υποψήφιους.

Ο Χαράλαμπος Αντωνάκης από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου κατέκτησε μία θέση στη Νομική Αθήνας. Αισθάνεται ότι οι κόποι του δικαιώνονται, κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα καθώς πίστεψε στον εαυτό του.

Στη Σχολή Ναυπηγών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο περνάει ο Κώστας Χατζηδάκης, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου. Επιλέγει το συγκεκριμένο κλάδο από δική του επιθυμία αφού κανείς στο περιβάλλον του δεν τον επηρέασε. Τα κατάφερε με ποιοτικό και όχι ποσοτικό διάβασμα και τρεις μήνες πριν από τις εξετάσεις περιορίστηκε σημαντικά ο ελεύθερος του χρόνος.

Στην Ιατρική Κρήτης περνάει ο Γιάννης Κοπιδάκης, από το Παγκρήτιο, ο οποίος θα βαδίσει στα χνάρια των γονιών του, αφού και οι δύο είναι γιατροί. Το «μυστικό» του ήταν συνεχής δουλειά και προσπάθεια, ενώ επιχείρησε να δει σαν παιχνίδι τη διαδικασία της μάθησης και όχι σαν αγγαρεία. «Το έκανα κομμάτι του εαυτού μου, στερήθηκα κάποια χόμπι μου, το καράτε και το βόλεϊ, αλλά μόνο για φέτος» αναφέρει.

Στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο περνάει η Ειρήνη Μακράκη, η οποία έδωσε φέτος για δεύτερη χρονιά. Θέλησε να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό της. «Είχα βαθιά πίστη ότι θα πετύχω, ήμουν πιο αισιόδοξη, δεν είχα καθόλου άγχος και διατήρησα μία ισορροπία στο διάβασμά μου» αναφέρει.

Μία θέση στη  Νομική Αθηνών κέρδισε η Σοφία Σαββάκη, από το Πειραματικό Λύκειο, η οποία έχει πατέρα δικηγόρο και πάντα ενδιαφερόταν να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα. Έδινε για δεύτερη φορά εξετάσεις και κατάφερε να φτάσει τόσο ψηλά με πολύ και συστηματικό διάβασμα. Παραδέχεται πως ήταν μία δύσκολη χρονιά, τη στιγμή που οι φίλοι της ως φοιτητές ήταν πιο χαλαροί, δεν κλείστηκε, όμως, μέσα και οι κόποι της δικαιώθηκαν.

Στην Ψυχολογία στο Ρέθυμνο θα σπουδάσει η Κρυστάλλη Κονιού, από το Λύκειο Γαζίου. Θεωρεί ότι είναι ένα επάγγελμα που βοηθάει τους ανθρώπους ενώ, παράλληλα, αναπτύσσει και η ίδια την προσωπικότητά της.

Η Άννα Πλευράκη, από το Λύκειο Γαζίου, περνάει στη Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Της αρέσει πολύ το συγκεκριμένο αντικείμενο. Ήταν δύσκολα τα χρόνια που προηγήθηκαν, όμως, με μέτρο τα κατέφερε.

Η Ευρυδίκη Λιλίτση, από το Λύκειο Γαζίου, περνάει στη Νομική Αθηνών. Τα κατάφερε με πρόγραμμα και σύστημα, χωρίς να αφήνει κενά από τα προηγούμενα χρόνια.

Στο Παιδαγωγικό Τμήμα στο Ρέθυμνο είναι πλέον φοιτήτρια η Μαρία Χριστοφοράκη, από το Λύκειο Γαζίου. Ονειρεύεται να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα στη διδακτική των φυσικών επιστημών.

Η Σταυρούλα Σαμιώτη από το  5ο Λύκειο Ηρακλείου, κατάφερε να κατακτήσει το στόχο της. Περνάει στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο Παν/μιο Αθήνας.

Στη Νομική Αθηνών περνάει η Όλγα Γλακουσάκη, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου, η οποία δεν ακολουθεί τα χνάρια των γονιών της αλλά της νονάς της, η οποία είναι δικηγόρος. Το «μυστικό» της είναι «συστηματικό διάβασμα όλη τη χρονιά, στερήθηκα πολλές εξόδους, δεν έβλεπα τόσο συχνά τους φίλους μου, ήμουν πάντα συγκεντρωμένη στον στόχο μου» αναφέρει.

Η Αμαλία Άννα Μπιτζαράκη περνάει στη Νομική Αθηνών, ήταν η πρώτη της επιλογή. Την ενδιαφέρει πολύ ο συγκεκριμένος κλάδος, δεν ξέρει αν θέλει να γίνει δικηγόρος ή εισαγγελέας.

Στη Νομική Αθήνας κατέκτησε μια θέση η Εβίτα Σμπώκου, από το 3ο Λύκειο. «Χρειάζεται συστηματικό διάβασμα, ήταν μία αγχώδης χρονιά και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές μου, που είχαμε μία πολύ καλή χημεία μεταξύ μας και με βοήθησαν να πετύχω τον στόχο μου» αναφέρει.

Ο Ζαχαρίας Αθανασάκης, από το  3ο Λύκειο Ηρακλείου, περνάει στην Αγγλική Φιλολογία Αθήνας, τα γγλικά του αρέσουν πολύ, όπως και η διδασκαλία και θεωρεί πως η σχολή θα του προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση.

Στο Τμήμα ΜΜΕ στην Αθήνα θα σπουδάσει η Μυρτώ Κανάκη, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου. Για την προσπάθειά της περιγράφει: «Διάβασα πολύ, προσπάθησα να παραμείνω συγκεντρωμένη στον στόχο, ήθελα πολύ να περάσω, παρέμεινα συγκεντρωμένη σε αυτό όλη τη χρονιά, είπα ότι είναι μια χρονιά και τα έδωσα όλα για να περάσω».

ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ «Π» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ

Στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στο ΑΠΘ περνάει ο Μάρκος Μαρκάκης, ο οποίος είναι πολύ ικανοποιημένος καθώς θα ακολουθήσει την κλίση του. Διάβαζε αρκετά, είχε μια δύσκολη χρονιά, όμως, τα κατάφερε.

Στην Ιατρική Αθηνών θα είναι πλέον φοιτήτρια η Στεφανία Χόνδρου, απόφοιτος του 3ου Λυκείου Ηρακλείου. Πάντα είχε κλίση προς αυτό το αντικείμενο, θεωρεί πως έχει τις ικανότητες να προσφέρει στο συγκεκριμένο επάγγελμα. «Μου αρέσει η ιατρική, με συναρπάζει, έχει πολλές προοπτικές, στο κομμάτι της έρευνας και στον ιδιωτικό τομέα» αναφέρει. «Δεν το είχα καν ονειρευτεί ότι θα φτάσω τόσο ψηλά σε βαθμολογίες» λέει.

Η Ελένη Μακρή περνάει στην Ιατρική Ηρακλείου, που ήταν και η πρώτη της επιλογή. Την ενδιαφέρει το συγκεκριμένο επάγγελμα, θα είναι σε θέση να βοηθάει τους άλλους. Ήταν μία δύσκολη χρονιά και αναγκάστηκε να κλειστεί για λίγο στο σπίτι της.

Στην ΑΣΟΕΕ, στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας περνάει η Ραφαέλα Κασαπάκη, από το  3ο  Λύκειο Ηρακλείου. Της αρέσει γιατί συνδυάζει την οικονομία και την πληροφορική και μπορείς να επιλέξεις όποια κατεύθυνση θέλεις. Η φετινή χρονιά είχε πολύ διάβασμα, όχι, όμως, όσο περίμενε αφού απολάμβανε και αρκετό ελεύθερο χρόνο.

Στα χνάρια του πατέρα του, δημάρχου Βιάννου και προέδρου των φοροτεχνικών Ηρακλείου, κ. Παύλου, βαδίζει ο Μανώλης Μπαριτάκης, από το 11ο Λύκειο Ηρακλείου, ο οποίος θα σπουδάσει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Με ενδιαφέρουν τα οικονομικά, έχω επηρεαστεί και από τον πατέρα μου. Πιστεύω πως είναι ένα επάγγελμα που μπορεί να εξελιχθεί» αναφέρει. Φέτος, σταμάτησε το γυμναστήριο που του άρεσε, αφιερώθηκε στο διάβασμα, προς το τέλος της χρονιάς δυσκολεύτηκε περισσότερο, ενώ στην αρχή ήταν λίγο πιο χαλαρός.

Στην Ιατρική Ηρακλείου πέρασε ο Δημήτρης Ζαμπουλάκης από το 11ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, συγκεντρώνοντας 18.871 μόρια. «Προσωπικά πιστεύω ότι για να επιτύχει κάνεις στις Πανελλήνιες είναι αναγκαίο να γνωρίζει τις δυνατότητες του, αλλά να μην βάζει όριο στις προσδοκίες του» αναφέρει και προσθέτει: «Ακόμα πρέπει να διαχειριστεί σωστά το άγχος που φυσιολογικά θα συσσωρεύσει μέσα στη χρόνια και να το χρησιμοποιήσει ως κίνητρο για να προσπαθήσει περισσότερο».

Η πρώτη επιλογή της Τζωρτζίνας Βαρδάκη, ήταν η Αρχιτεκτονική Σχολή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου και πέρασε με 18.195 μόρια. Η Τζωρτζίνα τονίζει: «Για εμένα οι Πανελλήνιες αποδείχθηκαν πολύ ευκολότερη διαδικασία απ’ ό,τι περίμενα όταν άρχιζα αυτή τη χρονιά. Ήταν σημαντικό τόσο το ότι είχα βάσεις όσο και το ότι μου άρεσαν τα μαθήματα πάνω στα οποία διαγωνίστηκα και άρα είχα τη διάθεση να ασχοληθώ μαζί τους περαιτέρω».

Τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και το Τμήμα Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων, επέλεξε ο Μάνος Ασκορδαλάκης από το 11ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου με 18.851 μόρια. Ο λόγος που επέλεξε τη Στρατιωτική Νομική είναι διπλός όπως αναφέρει: «Η Νομική είναι από τις λίγες επιστήμες που σου δίνουν την ευκαιρία καλύτερης κατανόησης του κόσμου» ενώ ταυτόχρονα συμπληρώνει: «Ο στρατός απ’ την άλλη, είναι μία πρόκληση για να αναπτυχθώ περαιτέρω. Σίγουρα μέσα από αντιξοότητες γινόμαστε καλύτεροι».

Πρώτη στην πρώτη της επιλογή που ήταν η Φιλολογία Ρεθύμνου πέρασε η Ολίνα Τσαγκαράκη με 18.354 μόρια.

Για την Ολίνα, οι Πανελλήνιες είναι όπως υποστηρίζει «μια ιδιαίτερα απαιτητική δοκιμασία, την οποία κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία, κόπο και ισχυρή θέληση». Η Ολίνα ωστόσο διευκρινίζει: «Φυσικά μία τόσο κοπιώδης διαδρομή απαιτεί και κάποιες θυσίες, καθώς παραμερίζεις κάποιες δραστηριότητες ή εξόδους με συνομηλίκους σου».

Ο Κώστας Κίτσος, πέρασε στην Ιατρική Ηρακλείου, με 18.663 μόρια. Έδωσε για δεύτερη χρονιά πανελλήνιες και απ’ ό,τι αναφέρει ήταν μία από τις δυσκολότερες αποφάσεις της ζωής του να ξαναδώσει, διότι γνώριζε πως θα έπρεπε να κάνει διάφορες θυσίες, όπως αθλητισμό, φίλους και εξόδους.

«Δεν παρατάω εύκολα τους στόχους μου» υποστηρίζει και προσθέτει:

«Τους έχω πάντα στην άκρη του μυαλού μου. Έτσι ξανασκέφτηκα κι αποφάσισα να δώσω για Ιατρική».

Η επιλογή του Κώστα να γίνει γιατρός ήταν στόχος που έβαλε από μικρός, ενώ ταυτόχρονα ισχυρό κίνητρο αποτέλεσαν συγγενικά του πρόσωπα, τα οποία τον βοήθησαν για να πάρει αυτή την απόφαση.

Η Μαρία Χαλκιαδάκη έπιασε τον πρώτο στόχο της, τη Λογιστική και Χρηματοοικονομική Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η ίδια δηλώνει αρκετά χαρούμενη και ικανοποιημένη ενώ χαρακτηριστικά αναφέρει: «Το περίμενα ότι θα περνούσα στη σχολή που ήθελα, παρόλα αυτά είχα μια μικρή αμφιβολία. Όταν είδα τα αποτελέσματα το συναίσθημα αυτό ήταν μοναδικό». Σύμφωνα με τη Μαρία, το άγχος ήταν μεγάλο και οι ώρες διαβάσματος πάρα πολλές, παρόλα αυτά ο κόπος άξιζε».