ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Με το πρώτο φως της ημέρας αποκαλύφθηκε το μέγεθος της καταστροφής στο κτήριο του Πολεμικού Μουσείου στα Χανιά. Το  κτήριο  δεν λειτουργούσε ως μουσείο, τα εκθέματα είχαν τοποθετηθεί σε άλλους χώρους και εδώ και περίπου δέκα χρόνια είναι εγκαταλειμμένο.

Το μόνο που έμεινε όρθιο από τις φλόγες είναι το εξωτερικό του κτηρίου, η κατάσταση του οποίου θα εκτιμηθεί,  ενώ ολοσχερώς καταστράφηκαν η οροφή και όλοι οι εσωτερικοί χώροι, που ήταν κυρίως ξύλινες κατασκευές.

Η είσοδος στο κατεστραμμένο κτήριο μέχρι και χθες το πρωί  δεν ήταν εφικτή, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος πτώσης τμημάτων της οροφής. Να σημειωθεί ότι λίγα λεπτα μετά την εκδήλωση της φωτιάς ένα άτομο, αλλοδαπός αναφέρουν οι πληροφορίες,  επιχείρησε να μπει μέσα στο μουσείο που καιγόταν, λέγοντας ότι έμενε εκεί και πως έχει τα πράγμτά του. Πυροσβέστες τον απέτρεψαν και στη συνέχεια προσήχθη από αστυνομικούς.

Τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς διερευνώνται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία στα Χανιά, ωστόσο εικάζεται ότι προκλήθηκε από άτομα που είχαν καταφέρει να μπουν στον σφραγισμένο κατά τα άλλα χώρο και να τον χρησιμοποιούν ως κατάλυμα.

 το μέγεθος της καταστροφής στο κτήριο του Πολεμικού Μουσείου

Εγκρίθηκαν έξι εκατομμύρια για την αποκατάσταση

Άμεσα εξασφαλίστηκε το ποσό των 6 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του Μουσείου. Σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη αναφέρεται: “Σε συνεννόηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση, η κυβέρνηση αποφάσισε να δεσμεύσει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ για την πλήρη ανακατασκευή του κτηρίου των ιταλικών στρατώνων, διατηρώντας πλήρως τα αρχικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του”.

Σύμφωνα τέλος  με δήλωση του δημάρχου Χανιών, Τάσου Βάμβουκα, το εν λόγω κτήριο, έκτασης 3.000 τ.μ., το είχε ζητήσει ο δήμος από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να το ανακαινίσει και να στεγάσει εκεί το Δημαρχείο της πόλης.

 το μέγεθος της καταστροφής στο κτήριο του Πολεμικού Μουσείου

Μήνυμα Κ. Μητσοτάκη

Με ανάρτηση του στα social media ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην καταστροφική πυρκαγιά στο κτήριο του Πολεμικού Μουσείου Χανίων. Στην ανάρτηση του αναφέρει: “Η καταστροφή στο Πολεμικό Μουσείο Χανίων, στο «σπίτι των αντρειωμένων», με γεμίζει θλίψη και οργή.

Ένα κτήριο σπουδαίας αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας, που θύμιζε και αναδείκνυε τους αγώνες των Κρητικών, είχε μείνει αφύλαχτο και εγκαταλελειμμένο. Και δυστυχώς δεν είναι το μόνο, καθώς πολλά κτήρια σε πολλές πόλεις της χώρας έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Καθήκον των αρμοδίων είναι να βρουν τα αίτια της καταστροφής. Και δική μου προσωπική δέσμευση, ως προέδρου της Ν.Δ. και ως Χανιώτη, είναι η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση του κτηρίου”.

 

Ο Πολάκης για την καταστροφή του Πολεμικού Μουσείου Χανίων: “Πρώτα η αποκατάσταση και μετά η χρήση μελλοντικά”

Δήλωση σχετικά με την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστη το Πολεμικό Μουσείο Χανίων μετά τη φοβερή πυρκαγιά το βράδυ της Κυριακής στο κέντρο της πόλης, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης.

Μάλιστα, ο υπουργός τόνισε πως σε πρώτη φάση η κυβέρνηση εξασφάλισε την αποκατάσταση του κτιρίου με 6 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έτσι ώστε να επανέλθει στην αρχική μορφή, ενώ στο μέλλον θα στηριχθεί σθεναρά όποια χρήση αποφασιστεί και θα ευνοεί το σύνολο της κοινωνίας.

Η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χανίων Παύλου Πολάκη: “Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες που βλέπουμε από το κατεστραμμένο από πυρκαγιά κτήριο του Πολεμικού Μουσείου στα Χανιά, που στην σύγχρονη ιστορία της πόλης μας φιλοξενούσε τους «Ιταλικούς στρατώνες». Το ιστορικό διατηρητέο κτήριο που χτίστηκε περί τα 1870 αποτελούσε εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής της εποχής του και παρά τη διαχρονική εγκατάλειψη αποτελούσε κόσμημα για την πόλη μας.

Η καταστροφή αυτή στην καρδιά των Χανίων, που πλήγωσε την πόλη και την ιστορική συνείδηση των Χανιωτών, οφείλει να αποκατασταθεί και να υπάρξει μέριμνα για τη μελλοντική προστασία του κτηρίου και την ενεργητική συνέχιση της λειτουργίας του. Σε σύμπνοια με το κοινό αίσθημα και με άμεσα αντανακλαστικά, η κυβέρνηση αποφάσισε τη δέσμευση 6 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την επαναφορά του στην αρχική του μορφή.

Αυτό που τώρα έχει προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της ζημιάς και η ανακατασκευή του ιστορικού κτηρίου, ενώ όσον αφορά στη μελλοντική του χρήση θα στηρίξουμε σθεναρά την επιλογή εκείνη που θα ευνοεί το σύνολο των πολιτών και τις ανάγκες τους. Η ιστορική συνείδηση παραμένει ενεργή και τα ιστορικά μνημεία συνεχίζουν να ζουν μόνο μέσα από την ένταξή τους στην σύγχρονη καθημερινότητα των ανθρώπων που τα περιβάλλουν”.

Ντόρα Μπακογιάννη: «Να παραδοθεί άμεσα στο δήμο Χανίων το Πολεμικό Μουσείο»

Την άμεση αναστήλωση του κατεστραμμένου πλέον Πολεμικού Μουσείου των Χανίων απαιτεί μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ντόρα Μπακογιάννη. Η βουλευτής και τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέα Δημοκρατίας κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για αδιαφορία, που απεδείχθη καταστροφική.

Αναλυτικά: «Η χθεσινή καταστροφή ενός από τα ιστορικότερα και ωραιότερα κτήρια της πόλης των Χανίων οφείλεται αποκλειστικά στην αδιαφορία της ελληνικής γραφειοκρατίας και των αρμοδίων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Αφύλακτο και εγκαταλελειμμένο κατέληξε χθες το βράδυ ολοκληρωτικά κατεστραμμένο. Απαιτείται άμεσα, σήμερα κιόλας, να κινηθούν οι διαδικασίες για να παραδοθεί στον Δήμο Χανίων, ώστε να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την άμεση αναστήλωσή του».