Με απόφασή του -την πρώτη πανελλαδικά- το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου απορρίπτει την αίτηση τράπεζας ώστε να υπαχθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και μάλιστα εν λειτουργία ένα εμβληματικό ξενοδοχείο, το οποίο έχει συνδέσει το όνομα του με τον τουρισμό της Κρήτης αλλά και με την παρουσία κορυφαίων προσωπικοτήτων της εγχώριας και της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, με χαρακτηριστικότερη τη συνάντηση των Ανδρέα Παπανδρέου και Ούλωφ Πάλμε στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Ο λόγος για το ξενοδοχείο «Ανθούσα» στη Σταλίδα, το οποίο λόγω τεράστιων οφειλών σε πιστωτικό ίδρυμα βρέθηκε ανάμεσα στις «συμπληγάδες» των πλειστηριασμών και της ειδικής διαχείρισης. Με βάση την απόφαση-ανάσα, η ιδιοκτήτρια εταιρεία που θεωρούσε καταστροφική τη λύση της ειδικής διαχείρισης, εξακολουθεί να κρατά τα ηνία της επιχείρησης.
Η «Π» είχε αναφερθεί εκτενώς στην υπόθεση ενόψει των δικαστικών εξελίξεων και της αντιδικίας των δύο πλευρών. Η συγκεκριμένη υπόθεση παρουσιάζει επιπλέον ενδιαφέρον και για το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά σε επίπεδο Κρήτης που υποβλήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης, με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, αίτημα σύμφωνα με τον νόμο Δένδια, όπως είναι ευρύτερα γνωστός ο νόμος 2307/2014, ενώ όπως προαναφέρθηκε είναι η πρώτη απορριπτική που εκδίδεται πανελλαδικά.
Το αίτημα υποβλήθηκε από την τράπεζα, θεωρώντας ότι ήταν η πιο συμφέρουσα λύση τόσο για το πιστωτικό ίδρυμα όσο και για τους οφειλέτες επειδή ήδη είχε εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές, όπως είχε ειπωθεί. Από την πλευρά της ιδιοκτήτριας εταιρείας, που είναι η οικογένεια Παπαγεωργίου, υπήρξε σθεναρή αντίσταση ώστε να μπλοκάρει τις ενέργειες της τράπεζας και να πείσει τη Δικαιοσύνη ότι η εταιρεία είναι βιώσιμη και μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της με βάση και το «μπίζνες πλαν» που έχει υποβάλει στο πλαίσιο των προτάσεών της, ώστε να επέλθει διακανονισμός με την τράπεζα. Υποστηρίχθηκε με έμφαση ότι η διαδικασία της ειδικής διαχείρισης είναι καταστροφική τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για τους 100 εργαζομένους, εκφράζοντας ευθέως την άποψη ότι επιδίωξη της τράπεζας δεν ήταν να υπάρξει διακανονισμός με την εταιρεία αλλά να δώσει κάπου αλλού το ξενοδοχείο. Θεωρούν δηλαδή ότι στην πραγματικότητα το καθεστώς ειδικής διαχείρισης συνεπάγεται εκκαθάριση που μπορεί να συμπεριλαμβάνει και την εκποίηση για ένα… κομμάτι ψωμί.
«Γενναία απόφαση»
Σε γραπτή δήλωσή του προς την «Π» ο δικηγόρος της ιδιοκτήτριας εταιρείας κ. Χαράλαμπος Δαμιανάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα για την ελληνική δικαιοσύνη αλλά και για τις κάθε είδους ελληνικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις κάθε είδους αντισυμβατικές πρακτικές από τις τράπεζες με τα λεγόμενα “κόκκινα” δάνεια. Συγκεκριμένα, επί αιτήσεως τράπεζας ενάντια στην εντολέα μου Ανθούσα Χοτέλς ΑΕ, με την οποία ζητούσε να τεθεί υπό ειδική διαχείριση η επιχείρηση και να εκποιηθεί το ενεργητικό της (2 ξενοδοχειακές μονάδες), με πλειστηριασμό αντί πινακίου φακής, εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου απόφαση με την οποία απορρίπτεται η αίτηση. Η εν λόγω απόφαση έκρινε ότι η συμπεριφορά της τραπέζης να απορρίπτει συνεχώς και αδιαλείπτως κάθε πρόταση που της έκανε η εντολέας μου για ρύθμιση του δανεισμού της, ήταν καταχρηστική και αδικοπρακτική και έπρεπε να προσπαθήσει να λύσει μία κατάσταση, η οποία είχε δημιουργηθεί λόγω της οικονομικής κατάστασης του χώρας μας και όχι να προσπαθεί να την υποβάλει σε πτώχευση και σε μία εκκαθάριση εν λειτουργία. Ήταν μια γενναία απόφαση από μία δικαστή που τιμά τον δικαστικό κλάδο και δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι τράπεζες, οι οποίες εντέλει δεν είναι ούτε ανίκητες ούτε παντοδύναμες».