Απόγνωση και οργή από τους καταστηματάρχες

Βαρύτατες ευθύνες αποδίδουν στον Δήμο Ηρακλείου οι καταστηματάρχες της Ίδης   για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται το εργοτάξιο, υπογραμμίζοντας την ανεπάρκειά του στη γρήγορη ολοκλήρωση των εργασιών για την οποία είχε πολιτικά δεσμευτεί. Με δηλώσεις τους κατηγορούν για αδιαφορία τα στελέχη της Λότζια που ούτε καν περνούν έξω από το εργοτάξιο για να δουν από περιέργεια τι συμβαίνει…

Όπως τονίζουν είναι αντιμέτωποι με χιλιάδες προβλήματα, με κορυφαίο την πτώση του πελατολογίου τους στο 50-80%. Αποτέλεσμα της κατάστασης, οι μειώσεις προσωπικού και μισθών, η αδυναμία ανταπόκρισης στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, μέχρι και κίνδυνος για λουκέτο. Όπως αναφέρουν βασικό πρόβλημα αποτελεί η δύσκολη προσβασιμότητα πελατών στα καταστήματά τους, -ιδιαίτερα ηλικιωμένων, ευπαθών ομάδων, εγκύων κ.τλ.- εξαιτίας της ύπαρξης στενών πεζοδρομίων με σύρματα, σίδερα, πέτρες, λάκκους και λάσπη, ενώ έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα τραυματισμού. Δεδομένης της αντιαισθητικής εικόνας και της ανασφάλειας που δημιουργεί ο χώρος, παρατηρείται ανυπαρξία τουρισμού, με πλήρη απαξίωση του δρόμου Ίδης την τουριστική περίοδο. Οι καταστηματάρχες εκφράζουν την ανησυχία τους για την αποτελεσματικότητα του έργου, αφού ολοκληρωθεί η πεζοδρόμηση, καθώς υπάρχει φόβος για αποκοπή των καταστημάτων της οδού Ίδης  από τις προτιμήσεις των πολιτών.

Ο γνωστός φαρμοκοποιός κ. Λυδάκης,είπε μεταξύ άλλων: «η υποστήριξη των έργων ανάπλασης στο κέντρο της πόλης μας με απασχόληση δύο εργατών αποτελεί εμπαιγμό του εμπορικού κόσμου του Ηρακλείου. Επίσης, η μη πρόβλεψη στάσης του αστικού λεωφορείου στο Μεϊντάνι πρόκειται να δυσχεράνει την οικονομική κατάσταση των καταστηματαρχών, εξαιτίας της δυσκολίας προσβασιμότητας στην Ίδης».

Ο κ.Ταξιάρχης Χωραΐτης συμπληρώνει: «Κάθε μέρα ζούμε στον παραλογισμό, τα εμπορεύματα σκονίζονται και καταστρέφονται και εμείς προσπαθούμε παρά την μείωση πελατολογίου να ανταπεξέλθουμε. Σε οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος  το έργο αυτό θα είχε ήδη τελειώσει. Όσον αφορά την αντίδραση μας ως καταστηματαρχών, η λύση δεν είναι αγωγές και μηνύσεις. Πιστοί στο δημοκρατικό μας αίσθημα, θα δώσουμε την απάντησή μας, την επόμενη φορά ασκώντας το εκλογικό μας δικαίωμα. Έτσι θα κατανοήσουν τη δυσαρέσκεια του λαού».

Από την πλευρά του ο κ.  Γ. Αποστολάκης αναφέρει ότι  «η έλευση πελατών έχει μειωθεί σίγουρα στο 80%. Οι άνθρωποι πλέον δεν κατεβαίνουν στο κέντρο. Δεν έχουν κανένα λόγο και κίνητρο. Καθημερινά κόσμος τραυματίζεται. Δουλεύουν ελάχιστοι εργάτες χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Αν συνεχιστεί η κατάσταση, καταστραφήκαμε. Έχουμε να πληρώσουμε ενοίκια και δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Όσον αφορά την αγωγή στον Δήμο, έχουμε ήδη αργήσει. Πρέπει να γίνει και να γίνει μαζικά. Όταν έγινε η συνάντηση στον  Δήμο, μας κορόιδεψαν».

Διαβάστε επίσης: Στο κέντρο του Ηρακλείου η επιτομή της παθογένειας!