Ο τουρισμός πηγαίνει καλά αλλά όχι για όλους. Στον αντίποδα των μεγάλων ξενοδοχείων με τις υψηλές πληρότητες βρίσκονται τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Όχι μόνο καταγράφουν μέχρι τώρα πτώση στην κίνηση σε σχέση με πέρυσι, αλλά αντιμετωπίζουν και καταιγισμό ακυρώσεων από Ρώσους τουρίστες οι οποίοι έκαναν κράτηση αλλά δεν την προπλήρωσαν.
Το άνοιγμα των ανταγωνιστικών προορισμών όπως είναι αυτός της Τουρκίας με τις χαμηλές τιμές αλλα και η πτώση – ρεκόρ της τουρκικής λίρας οδήγησε πολλούς τουρίστες στην απόφαση να αλλάξουν την τελευταία στιγμή τον τόπο των διακοπών τους.
Επιπλέον οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων έχουν να αντιμετωπίσουν και τον ισχυρό ανταγωνισμό της Airbnb και όχι μόνο.
Ο Γιώργος Χριστοδουλάκης, πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων ν. Ηρακλείου “Η Φιλοξενία” είπε στην “Π”: “Τις τελευταίες δύο εβδομάδες μάς περίμεναν πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις από τη ρωσική αγορά. Πάρα πολλές κρατήσεις Ρώσων ακυρώθηκαν”.
Ο ίδιος σχολίασε ότι η εικόνα για τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα είναι τελείως διαφορετική από αυτή των ξενοδοχείων.
“Είναι τεράστια η διαφορά” ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας: “Ο Μάιος είχε αισθητά μειωμένη κίνηση, της τάξης του 20%-30%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Αυτό μου λένε συνάδελφοι από τη νότια Κρήτη αλλά και τη Σταλίδα, τη Χερσόνησο, τα Μάλια. Πολύ πεσμένος δείχνει και ο Ιούνιος αλλά ελπίζουμε σε ανάκαμψη από το δεύτερο δεκαήμερο και μετά”.
Ο κ. Χριστοδουλάκης υπογράμμισε ότι η πτώση αυτή δεν σχετίζεται μόνο με το άνοιγμα άλλων προορισμών, όπως η Τουρκία, και τους υψηλούς φόρους στον ελληνικό τουρισμό αλλά και με το γεγονός ότι κερδίζουν έδαφος οι ενοικιάσεις σπιτιών από ιδιώτες.
“Οι πλατφόρμες τύπου Airbnb είναι ένας σοβαρός αντίπαλος για εμάς που έχουμε 620 μονάδες στο Ηράκλειο με περίπου 13.000 δωμάτια”.
Ο ανταγωνισμός
Το νέο “αγκάθι” για τον τουρισμό της Ελλάδας είναι η μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας.
Μάλιστα, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής Deutsche Welle, σε ορισμένες ιστοσελίδες κράτησης τουριστικών καταλυμάτων μπορεί κανείς να βρει δωμάτια σε πανσιόν από πέντε ευρώ τη βραδιά τον Ιούλιο, αλλά και να διαμείνει σε πεντάστερα ξενοδοχεία με κόστος που ξεκινά από 69 ευρώ!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Trading Economics, ο αριθμός των ξένων που επισκέπτονται την Τουρκία από το 1990 αυξήθηκε κατά 34,8%, αγγίζοντας μέχρι τον Μάρτιο του 2018 τα 2,140 δισ. τουρίστες. Οι επισκέπτες προήλθαν κατά κύριο λόγο από το Ιράν (47,8%), τη Γερμανία (69%), τη Βουλγαρία (3,2%) και τη Ρωσία (66,1%).