ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ - ΣΠΙΤΙΑ - ακίνητα

Στην αχανή αγορά της Κίνας αλλά και του αραβικού κόσμου  «ποντάρουν» επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα στην Κρήτη,  εκμεταλλευόμενοι ως δέλεαρ τον νόμο που παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας παραμονής σε ξένους υπό την προϋπόθεση της αγοράς ακινήτου, αξίας από 250.000 ευρώ και πάνω.

Την ίδια ώρα ευκατάστατοι Τούρκοι δείχνουν  να επιθυμούν διακαώς την απόκτηση κατοικίας στην Κρήτη, κυρίως σε περιοχές του βόρειου οδικού άξονα, επιθυμώντας να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη άδεια παραμονής. Μάλιστα μετά τις πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα χώρα και το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, το ενδιαφέρον αυτό έχει αυξηθεί κατακόρυφα και η εξασφάλιση ενός «ευρωπαϊκού διαβατηρίου» μοιάζει με όνειρο.

Δικηγόροι του Ηρακλείου οι οποίοι έχουν χειριστεί τέτοιες υποθέσεις επισημαίνουν ότι οι ξένοι πελάτες τους  βγαίνουν πολλαπλώς κερδισμένοι, αφού και σπίτι αποκτούν και άδεια παραμονής εξασφαλίζουν όχι μόνο για τους εαυτούς τους αλλά για ολόκληρη την οικογένειά  τους. Ισχυρό δέλεαρ αποτελεί  το γεγονός ότι με την άδεια παραμονής έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται ελεύθερα στην Ευρώπη.

Επιχειρηματίας που ήδη έχει ξεκινήσει φιλόδοξο πρότζεκτ κατασκευής συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών στην Κρήτη υπό τη μορφή ενός ανεξάρτητου οικισμού με καταστήματα και πολλές άλλες υποδομές, ετοιμάζει με τους συνεργάτες του βαλίτσες για Πεκίνο όπου στις 21 Ιούνιου διοργανώνεται παγκόσμια έκθεση για την αγορά ακινήτων σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο εν λόγω επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται σε Μαϊάμι, Καναδά και Λατινική Αμερική, έχει επιλέξει την Κρήτη ως κορωνίδα των επιχειρήσεων του στον κατασκευαστικό τομέα, «επενδύοντας» στις φυσικές ομορφιές του νησιού, στον πολιτισμό της, στην κουλτούρα των κατοίκων και φυσικά στον ήλιο και τη θάλασσα.

Η αγορά της Άπω Ανατολής θεωρείται ακόμα «παρθένα» σε τέτοιου είδους επενδύσεις σε σχέση με την ευρωπαϊκή αγορά όπου ο ανταγωνισμός με την Ισπανία και την Πορτογαλία είναι μεγάλος. Δικηγόροι ανέφεραν ότι πολλοί Ευρωπαίοι συνυπολογίζουν και το σκέλος των μετακινήσεων τους, αναζητώντας εύκολη πρόσβαση.

Από την άλλη το ύψος της αξίας του ακινήτου που τίθεται από την ελληνική νομοθεσία ως προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας παραμονής, δηλαδή το ποσό των 250.000 ευρώ,  είναι πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες στις εκθέσεις Πεκίνο και Σαγκάης και ο Τούρκος αθλητής που ψάχνει σπίτι στο Ηράκλειο

Μεγάλη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί και στη διεθνή έκθεση της Σαγκάης, η οποία διοργανώνεται τον προσεχή Δεκέμβριο, και ήδη υπάρχει πρόβλεψη για ξεχωριστό περίπτερο της Κρήτης με ιδιωτική πρωτοβουλία προς το παρόν. Υπάρχουν σκέψεις όλη αυτή η προσπάθεια να «αγκαλιαστεί» και από την αυτοδιοίκηση ως τουριστική προβολή της Κρήτης στις αγορές της νοτιοανατολικής Ασίας.

Μονοκατοικία στο Ηράκλειο αναζητά γνωστός Τούρκος αθλητής

Μπορεί οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας σε διπλωματικό επίπεδο να βρίσκονται σε «ψυχροπολεμικό» κλίμα, όμως όλο και περισσότεροι Τούρκοι κλείνουν το …μάτι προς την Κρήτη για την αγορά ακινήτων και μάλιστα καλών ακινήτων. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα επιλέγουν να κινηθούν «στόμα με στόμα».

Όπως στην περίπτωση γνωστού αθλητή της Τουρκίας, η οικογένεια του οποίου έχει αναθέσει σε φίλους Κρητικούς την αναζήτηση αγοράς μονοκατοικίας με πισίνα κατά προτίμηση στα βόρεια του νομού Ηρακλείου. «Τους αρέσει η Κρήτη, την έχουν επισκεφθεί στο πρόσφατο παρελθόν και θέλουν να επενδύσουν τα χρήματά τους εδώ γιατί νιώθουν σιγουριά. Από την άλλη, παραδέχονται ότι η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία τούς ανησυχεί» σχολίασαν φίλοι της οικογένειας.

Οι Τούρκοι είναι οι τρίτοι κατά σειρά στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα μετά τους Κινέζους και τους Ρώσους. Εκτιμάται ότι ως ένα μεγάλο βαθμό η απόφαση αυτή, δηλαδή της αγοράς ενός σπιτιού στη χώρα μας, βασίζεται εν πολλοίς στην ανασφάλεια που νιώθουν λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία και έτσι αναζητούν δικλίδα ασφαλείας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το έντονο ενδιαφέρον ξεκίνησε μετά τις δραματικές εξελίξεις του πραξικοπήματος.

Οι Τούρκοι θεωρούν την Ελλάδα ασφαλές επενδυτικό “λιμάνι” και είναι μία χώρα που τους αρέσει τόσο για τις ομορφιές της όσο και για την εγγύτητά της.