Τα παραλειπόμενα της επίσκεψης του Κάρολου

Μαντινάδα

Με μια μαντινάδα υποδέχθηκε ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης τον πρίγκιπα Κάρολο στις Αρχάνες. «Στην Κρήτη του πολιτισμού θα σας καλωσορίσω / και προσπαθήστε να  ‘ρθουνε τα μάρμαρά μας πίσω» σημείωσε με νόημα ο Μανώλης Κοκοσάλης στον Κάρολο.

Κάρολος: Μαθήματα... πρωτοκόλλου  Μανώλης Κοκοσάλης

Μαθήματα… πρωτοκόλλου

Πριν τη μαντινάδα βέβαια ο Μανώλης Κοκοσάλης είχε περάσει από… βρετανικό σχολείο, με τους υπεύθυνους Βρετανούς της επίσκεψης να του δείχνουν το πρωτόκολλο, να τον ενημερώνουν για το πώς πρέπει να κινηθεί και πού να καθίσει, αλλά και για τη γενικότερη συμπεριφορά του.

 

Θυμήθηκαν ότι «σπάει»

Αυτό με το πρωτόκολλο βέβαια, το έχουν οι Αρχάνες να το «σπάνε» αναφορικά με τους πρίγκιπες και τους βασιλιάδες που πηγαίνουν στο χωριό. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα χθες, που θυμήθηκαν την προ δεκαετίας επίσκεψη της βασίλισσας της Δανίας, όπου επίσης είχε “σπάσει” το πρωτόκολλο μπροστά στη φιλοξενία των Κρητικών.

 

επίσκεψη του Κάρολου στο Ηράκλειο και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης

Τον κάλεσε και είπε θα ξανάρθει

Μικρή και σύντομη χαρακτήρισε την επίσκεψη του Κάρολου στο Ηράκλειο ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, απευθυνόμενος στον ίδιο. Ο περιφερειάρχης κάλεσε τον πρίγκιπα να έρθει ξανά στο νησί για περισσότερες ημέρες και να τον ξεναγήσει σε ολόκληρη την Κρήτη, κάτι που ο πρίγκιπας δεν αρνήθηκε κι έδειξε μάλιστα να το σκέφτεται ως πρόταση.

 

Ήρθε με το… τάπερ της

Δεν γνώριζε η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα το τι θα ακολουθήσει μετά την Κνωσό στην επίσκεψή της στο Οινοποιείο Λυραράκη, οπότε ακολουθώντας το πρωτόκολλό της, έφερε μαζί και το γεύμα της. Η βοηθός της, της πήγε το ταπεράκι της (κυριολεκτικά) σε χώρο μέσα στη βίλα “Αριάδνη”, προκειμένου να φάει και να είναι έτοιμη για τις επόμενες επισκέψεις της. Κάτι που αποδείχθηκε ανούσιο βέβαια, αφού στη συνέχεια το πρωτόκολλο έγινε «κρητικό» με πολύ κρασί και πολύ φαΐ.

 

«Άγρια» αγόρια

Ο σχεδιασμός της Αστυνομίας, όσο να πεις, ήταν υποδειγματικός στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρίγκιπα Κάρολου στο Ηράκλειο. Όμως σε πολλές περιπτώσεις οι άνδρες της ΟΠΚΕ ξεπέρασαν τον εαυτό τους και το επίπεδο ευγένειας απέναντι σε πολίτες και δημοσιογράφους. Ακόμα και αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας αναγνώρισαν την υπερβολή, που δεν ήταν βέβαια μεγαλύτερη από εκείνη των ανθρώπων ασφαλείας της βρετανικής φρουράς.

 

Σαν… εκδρομή

Μιας και λέμε για βρετανική φρουρά, ήταν πολύ αξιόλογη η άφιξή τους στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», όταν άνοιξε η πίσω πόρτα του βασιλικού αεροσκάφους για να κατέβουν. Άνδρες φρουράς κατέβαιναν, κατέβαιναν, κατέβαιναν… λες κι είχαν ναυλώσει το αεροσκάφος για εκδρομή.

 

Παρών και ο ΕΦΕΤ

Ειδικό κλιμάκιο του ΕΦΕΤ βρίσκονταν σε όλη τη διάρκεια επίσκεψης του πρίγκιπα Καρόλου στην Κρήτη. Οι εκπρόσωποι του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων είχαν ειδοποιηθεί κι έλεγχαν τα πάντα, είτε επρόκειτο για τρόφιμα είτε για ποτά, τα οποία και θα κατανάλωνε το πριγκιπικό ζεύγος.

 

Ελληνικό δώρο

Δια χειρός Εβελίνας Μπάκιντα ήταν τα δώρα που έλαβε ο πρίγκιπας Κάρολος από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου. Ο πρίγκιπας παρέλαβε χειροποίητα δώρα της εταιρείας Chic Greek Gifts με το μύθο για τη φιλοξενία στο Γιούχτα και το Σείστρο των Αρχανών.