Η Στέλλα Κουκουλάκη δίπλα σ’ ένα χαρακτηριστικό έργο της
Η Στέλλα Κουκουλάκη

Η Στέλλα Κουκουλάκη κατακτά και τη Βόρεια Ελλάδα! Η έκθεση της Ηρακλειώτισσας ζωγράφου πραγματοποιείται στην γκαλερί Artion της Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει έως 30 Μαρτίου.

Τα έργα που φιλοξενούνται περιλαμβάνουν δυσδιάστατους ζωγραφικούς πίνακες και πίνακες με όγκους, πίνακες με πολλαπλούς καμβάδες, ασύμμετρα και συμμετρικά τελάρα ενωμένα με ξύλινο barcode ή με μπάρες ανοξείδωτες, κατασκευές με σύρμα και καλώδια, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, όπως οθόνες, μικροελεγκτές Arduino, segments και φωτισμό LED. Η αξιοποίηση των barcodes αντικατοπτρίζει μια οικουμενική προσέγγιση σε διαχρονικά γεγονότα που μετουσιώνεται σε πηγαία τέχνη σε μία προσπάθεια απεικόνισης της γεφύρωσης ενός φαινομενικά αέναου χάσματος.

 

Η ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΑΚΗ ΒΑΖΕΙ… BARCODES ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ
δίπλα σ’ ένα

O τίτλος της έκθεσης της Στέλλας Κουκουλάκη, Artcode,  αντανακλά το μακρόχρονο ενδιαφέρον της για τα barcodes που είναι συνυφασμένο με την πορεία του ανθρώπου εν γένει, όπως αυτή μπορεί να ιδωθεί υπό το πρίσμα της σύγχρονης εποχής. Μια εποχή καταιγισμού πληροφορίας που σωματοποιείται σε κώδικες ηλεκτρονικούς, τυπωμένους και ψηφιακούς. Η κωδικοποίηση, με τη σειρά της, σηματοδοτεί μοναδικούς μηχανισμούς αναγνώρισης διεθνούς εμβέλειας εφοδιασμένους με εξελιγμένες ιδιότητες αναφορικά με την υλική υπόσταση, ώστε να είναι σε θέση να εσωκλείουν και να διανέμουν πληροφορίες, δυνητικά συναισθήματα, λόγο, αξίες, εικόνα και τιμή, με ένα μανδύα που σκεπάζει και ταυτόχρονα αποκαλύπτει έργα, προϊόντα του κοινού παρονομαστή που ακούει – άλλοτε υπακούει – στο όνομα “άνθρωπος”.

Τα barcodes στα έργα της διανύουν μια συνεχόμενη διαδρομή που γνέφει καταφατικά στην υιοθέτηση μίας ανθρωποκεντρικής κοσμοαντίληψης, που αντικατοπτρίζει την ταυτότητα του όντος σε ένα περιβάλλον κατ’ ουσία τέκνον της παγκοσμιοποίησης. Η συμπόρευση ανθρώπου και τεχνολογίας έχει διαπεράσει με τρόπο καταφανή κάθε πτυχή της ύπαρξης οδηγώντας σε μια πρωτοφανή για το σήμερα διαμόρφωση πολλαπλών πραγματικοτήτων. Πρόκειται για ένα έμβιο οργανισμό που πάλλεται και αναπτύσσεται με γοργό ρυθμό.

 

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΑΚΗ: Η ζωγράφος με αγαπημένα της πρόσωπα
χαρακτηριστικό

Digital natives που μεγαλώνουν μέσα στον ψηφιακό κόσμο και digital immigrants από προηγούμενες γενιές χορεύουν σε βήματα κωδικοποίησης γυρεύοντας σταυροδρόμι για να ξεκουράσουν την πληροφορία τους. Διακλαδώσεις στροφών υψηλών ταχυτήτων, που εξομολογούνται ταυτότητες σε blogs και wikis, ανασύρουν το παρελθόν στο κατώφλι του παρόντος. Κόσμοι με διαφορετικές προσλαμβάνουσες συναντώνται σε ένα κοινό πεδίο αλληλεπίδρασης. Η νέα γενιά των ψηφιακών αυτοχθόνων δημιουργεί νέους ορίζοντες, καθώς καλείται να διαγράψει πορεία σε έναν κόσμο που η καινοτομία είναι συνυφασμένη με κάθε της κίνηση. Η εξέλιξη έρχεται με κάθε γέννα, κάθε ιδέα και συνέχιση της προηγούμενης γενιάς.

 

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΑΚΗ: Πλήθος επισκεπτών στην έκθεση Artcode στο Artion της Θεσσαλονίκης
έργο της

Οι γραμμωτοί κώδικες QR αποτελούν barcodes, που είναι παιδιά του σύγχρονου τεχνολογικού καιρού και δίνουν «γρήγορη απάντηση» [Quick Response], παρουσιάζοντας το περιεχόμενο του κώδικα όταν συντελείται η ανάγνωσή τους. Ως ζωτικός δίαυλος η σύνδεση του παλινδρομικού σχήματος άνθρωπος-barcode-τεχνολογικό περιβάλλον γίνεται αισθητή, εκτός των άλλων, μέσα από την ψηφιακή αναπαράσταση σε συνδυασμό με διαφορετικές τεχνικές που βασίζονται στο χρώμα και τη σχεδίαση – αλλά και στις κατασκευές με αναγνωρίσιμες, βιομηχανικές και μη εικόνες και αρχετυπικά σύμβολα σαν σε στιγμιότυπα καθημερινών αντικειμένων ευρείας διάδοσης.

Αυτή η τάξη πραγμάτων οδήγησε στην αφαίρεση που ολοένα και περισσότερο θέτει νέους όρους, σε καθορισμένους όγκους και χρωματικούς συνδυασμούς ως αρχές και συνέπειες ενός σχεδιαστικού παιχνιδίσματος, που γεφυρώνει τις συνιστώσες διαφορετικών κόσμων που συνυπάρχουν με την αλήθεια ενός συλλογικού κόσμου πανταχού παρούσα – αναζητώντας μέσα από τη δημιουργία την αποστροφή για τη μαζοποίηση και βαδίζοντας με βήμα σίγουρο στην απελευθέρωση από τεχνητά δεσμά. Τα bardcodes τρέπονται σε δυναμικά σύμβολα μιας καθολικότητας που δεν κραδαίνεται από απρόσωπες συναλλαγές, αλλά ριζώνεται βαθιά σε ζωντανή επικοινωνία και ευαγγελίζεται ανθρωπιστική πρόοδο.