Ροή ειδήσεων
Ο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΙΤΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ

Ο μεγάλος του γιος, Σπύρος, όταν ήταν 4 χρονών,  του έθεσε την εξής ερώτηση: «Μπαμπά,  πού πάνε τα όνειρα το πρωί όταν ξυπνάμε;»
Αν και ο ίδιος είναι καταρτισμένος επιστήμονας,  δεν ήταν σε θέση να απαντήσει.
Ακολουθεί, λοιπόν,  μία παύση μέχρι που ο γιος του πρόσθεσε το αφοπλιστικό: «Σε κάποιο παραμύθι ίσως;»

Επιστήμονας ή παραμυθάς;  Μήπως και τα δύο; Ο κύριος ερευνητής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας  κ. Δημήτρης Γραμμένος αποφάσισε να παρουσιάσει μία εργασία σε ακαδημαϊκό συνέδριο στη Φινλανδία που θα ξεκινάει με τις λέξεις «Μια φορά και έναν καιρό».

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η «Μικρή Εξυπνοσκουφίτσα», που φορά ένα  σκούφο από κόκκινο έξυπνο ύφασμα, χρησιμοποιεί χάρτες της Google για να βρει το σπίτι της γιαγιάς της στο δάσος, εκεί  συναντά στον δρόμο της έναν λύκο που, κάποια στιγμή, βγάζει από την τσέπη του ένα ζευγάρι γυαλιά μικτής πραγματικότητας…

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ: Η «Μικρή Εξυπνοσκουφίτσα»
Η «Μικρή Εξυπνοσκουφίτσα» υπόσχεται πως στο εξής θα γκουγκλάρει τους άγνωστους! To site που μπορεί κανείς να το διαβάσει είναι: https://gramenos.wixsite.com/smarthood

Αφού περνά μία περιπέτεια, υπόσχεται πως πάντα θα γκουγκλάρει τους ξένους την πρώτη φορά που τους συναντά! Το παραμύθι θα παρουσιαστεί στο 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας τον ερχόμενο Απρίλιο στο Ηράκλειο.

 

Η απορία του γιου,  πηγή έμπευσης

 

Ο κ. Γραμμένος πάντα διατηρούσε ιδιαίτερη σχέση με τα παιδιά, ακόμα και πριν ο ίδιος αποκτήσει δικά του. Σήμερα, είναι περήφανος πατέρας δύο αγοριών, 7,5 και 2,5 ετών.

Ο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΙΤΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ
Ο κ. Γραμμένος

Ο μεγάλος του γιος, Σπύρος, όταν ήταν 4 χρονών, του έθεσε την εξής ερώτηση: «Μπαμπά, πού πάνε τα όνειρα το πρωί όταν ξυπνάμε;». Αν και ο ίδιος είναι καταρτισμένος επιστήμονας, δεν ήταν σε θέση να απαντήσει. Ακολουθεί, λοιπόν, μία παύση μέχρι που ο γιος του πρόσθεσε το αφοπλιστικό:  «Σε κάποιο παραμύθι ίσως;».

Αυτή η σκηνή αποτέλεσε την αφορμή για να μεταφέρει την αγάπη του για τα παραμύθια στη δουλειά του και να προσφέρει στο ευρύ κοινό εργαλεία για να γνωρίσουν καλύτερα τις νέες τεχνολογίες.

Αφού αναζήτησε παραδοσιακά παραμύθια στον ιστότοπο του Project Gutenberg,  κατέληξε στην Κοκκινοσκουφίτσα των αδελφών Grimm και βασίστηκε στην πρώτη αγγλική μετάφραση των Edgar Taylor και Marian Edwardes.

Τελικά, προέκυψε μια επιστημονική δημοσίευση με τίτλο «Little Red-Smart-Hood: Envisioning How Ambientand Ubiquitous Technologies May Affect Future Everyday Life» στο 16ο διεθνές ακαδημαϊκό συνέδριο MindTrek στο Tampere της Φινλανδίας.

Παράλληλα, δημιούργησε την Εξυπνοπαίδεια, μια μίνι ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια, που επεξηγεί όλες τις τεχνολογίες που αναφέρονται στο κείμενο, επιστρατεύοντας, πάντα το χιούμορ του. Έτσι, έχουν τη δυνατότητα τα παιδιά να κατανοήσουν και να γνωρίσουν καλύτερα τεχνολογίες που έχουν εισβάλει στη ζωή τους.

Ο κ. Γραμμένος τονίζει πως είναι βασικό, τα παιδιά να μπορούν να σκέφτονται, αυτό λείπει από την εκπαίδευση: «Το πρώτο βήμα είναι να σκέφτομαι, πριν μου πασάρει κάποιος ή ξεκινήσω να κάνω κάτι , πρέπει να σκεφτώ, είναι από τα πιο σημαντικά», αναφέρει. Σημειώνει ότι «είναι σημαντικό, όταν τα παιδιά βλέπουν αυτό το γυαλιστερό, το Facebook, να σκεφτούν μακριά και να ξεφύγουν από το περιτύλιγμα».

 Το ξεχωριστό παραμύθι μπορεί να διαβάσει κανείς στο σύνδεσμο: https://gramenos.wixsite.com/smarthood