θαλασινά

Πρώτα η έρευνα και μετά η αγορά… στα σαρακοστιανά προϊόντα! Η φετινή Καθαρά Δευτέρα φαίνεται να έχει προβληματίσει καταναλωτές και επιχειρηματίες, καθώς οι αγορές δεν κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με άλλες χρονιές.

Για την ακρίβεια, οι τιμές παραμένουν ίδιες, και σε κάποια προϊόντα και χαμηλότερες, ενώ η κατανάλωση των προϊόντων αντί να αυξάνεται, μειώνεται, με αποτέλεσμα οι καταστηματάρχες να αντιμετωπίζουν προβλήματα στις πωλήσεις και τα κέρδη.

Από την άλλη μεριά, οι καταναλωτές, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, περιορίζουν τις αγορές τους στα βασικά παραδοσιακά προϊόντα της ημέρας. Ενώ τα γιορτινά τραπέζια πολυάριθμων ατόμων, που συνηθίζονταν εκείνη τη μέρα, έχουν περιοριστεί σε οικογενειακά.

Επιχειρηματίες και καταναλωτές του Ηρακλείου εξέθεσαν τις εκτιμήσεις τους στην «Π» για την Καθαρά Δευτέρα, όπου χρονιά με χρονιά γίνεται ημέρα πολυτέλειας!

Ο Κανάκης Μανωλάκης, υπάλληλος λαχαναγοράς
Ο Κανάκης Μανωλάκης, υπάλληλος λαχαναγοράς, παρατηρεί ότι η κίνηση είναι μειωμένη συγκριτικά με άλλες χρονιές, με τον κόσμο να περιορίζεται σε ευτελή προϊόντα: «Ο κόσμος είχε ξεκινήσει μια εβδομάδα πριν την Καθαρά Δευτέρα να κάνει έρευνα στα σαρακοστιανά. Σε σχέση με πέρυσι η δουλειά δεν είναι ίδια, υπάρχει μια μείωση φέτος, ενώ οι τιμές είναι πάνω κάτω ίδιες.

Ο κόσμος ψάχνει το φθηνό! Δεν θα αγοράσουν τα ακριβά προϊόντα, δηλαδή ρωτάνε ποιος χαλβάς είναι πιο φθηνός και αγοράζουν αυτόν, λίγη δόση ταραμά και λουμπούνια. Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που δεν τους νοιάζει τόσο η τιμή».

ο Κωνσταντίνος Δανδάλης, ιδιοκτήτης καταστήματος αρτοποιίας
«Συνήθως ο κόσμος ψωνίζει την τελευταία στιγμή, τις προηγούμενες μέρες έρχονται και ρωτάνε για τις τιμές και τα προϊόντα.

Προσπαθούμε να κρατάμε τις τιμές χαμηλά, παρόλο που όλα έχουν αυξηθεί, πέρα από την κλασσική λαγάνα, φτιάχνουμε και νέες σε διάφορες παραλλαγές, ώστε ο κόσμος να έχει ποικιλία και να μπορεί να ψωνίζει ευχάριστα.» δηλώνει ο Κωνσταντίνος Δανδάλης, ιδιοκτήτης καταστήματος αρτοποιίας, ο οποίος ενεργεί σύμφωνα με τις εκάστοτε συνθήκες.

 

Ο Νίκος Μπιτιρίνης, ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου
Όσον αφορά, τα θαλασσινά και εκεί υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, με την κίνηση των καταναλωτών να μοιάζει υποτονική.

Ο Νίκος Μπιτιρίνης, ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου, κάνει τις δικές του εκτιμήσεις: «Φέτος η δουλειά είναι πεσμένη από άλλες χρονιές.

Μέχρι και πέρυσι ξεκινούσαν τις αγορές του μια εβδομάδα πριν, τώρα είναι λίγο φοβισμένοι, ενώ οι τιμές μας είναι χαμηλότερες με άλλες χρονιές. Ο κόσμος προτιμάει γαρίδες, καλαμάρι, σουπιά κυρίως θαλασσινά, όχι ψάρια».

ο Δημήτρης Αγγελάκης

«Την τελευταία μέρα θα ψωνίσουμε λίγο από όλα, για το καλό. Δεν θα στερηθούμε κάτι, αλλά με μέτρο χωρίς περιττά έξοδα»: σχολιάζει ο Δημήτρης Αγγελάκης.

 

 

 

ι ο Γιάννης Φαρσαράκης

«Πήγα τρεις μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα και ψώνισα για να μην τρέχω τελευταία στιγμή. Ψώνισα και θαλασσινά και χαλβά και ταραμά, να κάνουμε ένα ωραίο οικογενειακό τραπέζι κυρίως για τα παιδία» δηλώνει ο Γιάννης Φαρσαράκης.