ο δήμαρχος κ. Λαμπρινός

Με ευθύνη της Διεύθυνσης Υδάτων έχει μπλοκάρει ο σχεδιασμός του Δήμου Ηρακλείου σε σχέση με την πολυσυζητημένη προσπάθεια της αφαλάτωσης του νερού του Αλμυρού. Αυτό αποκάλυψε χθες ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινός στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι  το θέμα έχει «παγώσει» εξαιτίας της  μελέτης που εκπονεί η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την ενιαία διαχείριση νερού, στην οποία περιλαμβάνεται και η λεκάνη του Αλμυρού.

Όπως ξεκαθάρισε ο δήμαρχος, ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα δεν αφήνει περιθώρια άλλων αναβολών και μοιραία θα πρέπει να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση αυτή. Μάλιστα, όπως προανήγγειλε θα αναλάβει σχετική πρωτοβουλία της επόμενες μέρες.

Όπως είναι γνωστό, οι συζητήσεις του Δήμου Ηρακλείου και του Δήμου Μαλεβιζίου και συγκεκριμένα των δύο ΔΕΥΑ είχαν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό μέσα στο 2016 και μάλιστα είχαν φτάσει στο επίπεδο να συζητείται η διαμόρφωση της τελικής τιμής του κόστους του νερού. Μάλιστα ο κ.  Λαμπρινός είχε ανακοινώσει επίσημα στο Δημοτικό Συμβούλιο  την κατ’ αρχήν συμφωνία ανάμεσα στους δύο Δήμους τονίζοντας ότι καταλήγουν  σε ένα σχέδιο προγραμματικής σύμβασης, το οποίο είχε κατατεθεί και  στην Περιφέρεια, η οποία  καλείται να συμμετέχει ως εταίρος στο εγχείρημα του έργου με την προοπτική  να καλύψει το κόστος της υλοποίησής του μέσα από τη νέα χρηματοδοτική περίοδο.

Ωστόσο, το όλο εγχείρημα έμεινε στα χαρτιά μετά την παρέμβαση της Διεύθυνσης Υδάτων που, όπως τόνισε ο κ. Λαμπρινός, του ζήτησε να πάει πίσω τον όλο σχεδιασμό της αφαλάτωσης. Υπό τις παρούσες συνθήκες, ξεκαθάρισε χθες ο δήμαρχος, δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής, καθώς όπως σαφώς εννόησε η πλευρά του Ηρακλείου  «φλέγεται» να κλείσει η συμφωνία.

Ο  κ. Β. Λαμπρινός έχει ξεκαθαρίσει ότι  για τον ίδιο η υπόθεση της διαχείρισης του νερού είναι ζήτημα κορυφαίας προτεραιότητας, καθώς αποτελεί δομικό πρόβλημα του Ηρακλείου. Είναι φανερό ότι το φράγμα του Αποσελέμη δεν μπορεί να αποτελέσει οριστική λύση στην υπόθεση της υδροδότησης του Ηρακλείου.

Ειδικότερα, εάν δούμε τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα εύκολα καταλαβαίνει κανείς τι εμπλοκές δημιουργούν μοιραία τα δεδομένα αυτά. Άρα το Ηράκλειο, όπως εκτιμά η δημοτική αρχή, – για να μπορέσει να ξεδιψάσει, είναι φανερό ότι δεν μπορεί να «επενδύσει» στην προοπτική των γεωτρήσεων, που σε ένα μεγάλο ποσοστό τους βγάζουν υφάλμυρο νερό και η λειτουργία τους είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Ηρακλείου εμφανίζεται αποφασισμένος να διεκδικήσει λύσεις  και να οδηγηθεί σε οριστική συμφωνία για την αφαλάτωση με τον γειτονικό Δήμο Μαλεβιζίου. Χαρακτηριστικά αυτό το οποίο τονίζεται είναι ότι από τον Αλμυρό ποταμό – από αυτό το θαύμα της φύσης – χάνονται κάθε χρόνο εκατομμύρια κυβικά νερού στη θάλασσα.