6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου

Είναι ένα μέρος στο οποίο όλοι θα έπρεπε να αισθάνονται ασφαλείς, ωστόσο  τα σχολεία σήμερα θυμίζουν… ξέφραγο αμπέλι. Ο λόγος είναι η έλλειψη σχολικών φυλάκων που έχει ως αποτέλεσμα τα σχολικά κτίρια να μπαίνουν στο στόχαστρο διαρρηκτών, οι οποίοι λιμπίζονται τους υπολογιστές και τον εργαστηριακό εξοπλισμό τους, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει αφαιρεθεί πετρέλαιο από τη δεξαμενή ενός σχολείου.

Εκτός από τα όσα συμβαίνουν τις ώρες που τα σχολεία μένουν κλειστά, η φύλαξη είναι αναγκαία ακόμα και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και των διαλειμμάτων. Τις δύο τελευταίες ημέρες η Κρήτη ήρθε αντιμέτωπη με δύο επεισόδια, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν μαθητές.

Το ένα σημειώθηκε στο 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, όπου εξωσχολικοί προσπάθησαν να εισέλθουν στον χώρο του σχολείου και έστρεφαν τα βέλη τους εναντίον μαθητών του σχολείου. Μεγαλύτερων διαστάσεων  επεισόδιο έγινε στο 2ο Γυμνάσιο Σητείας, όπου λίγα μέτρα έξω από το σχολείο έπεσε, όπως καταγγέλλεται, θύμα ξυλοδαρμού ένας 15χρονος μαθητής.

 

Καθημερινά φαινόμενα οι συμπλοκές…

Ο κ. Τερζάκης

Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Γιώργος Τερζάκης, αναφέρει στην «Π» πως η  φύλαξη των σχολικών κτιρίων είναι ένα θέμα για το οποίο οι φορείς της εκπαίδευσης είναι σε επαφή με τους Δήμους και την Αστυνομία.

«Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Άγιο Νικόλαο και γίνονται συναντήσεις για το θέμα της φύλαξης με τους διευθυντές Εκπαίδευσης, τους δημάρχους, ιδιαίτερα για τα λύκεια.

Είναι ένα θέμα που έχει σχέση με την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και την ασφάλεια των μαθητών» αναφέρει ο κ. Τερζάκης.

Όπως λέει, δεν φαίνεται ότι μπορεί να δοθεί άμεσα λύση μέσω μόνιμων διορισμών σχολικών φυλάκων, λόγω της υφιστάμενης οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Ο κ. Ρηγάκης
Για ένα τεράστιο πρόβλημα κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, κ. Ζαχαρίας Ρηγάκης, ο οποίος τονίζει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη στελέχωσης των σχολικών συγκροτημάτων με φύλακες, ακόμα και μετά τη λήξη του ωραρίου.

Όπως λέει, οι ίδιοι οι καθηγητές κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να παραμένει εύρυθμη η λειτουργία του σχολείου, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Τονίζει ότι τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν μεγάλη ανάγκη από φύλαξη και επιτήρηση, έχουν εργαστηριακό εξοπλισμό που μπαίνει συχνά στο στόχαστρο διαρρηκτών.

Ο κ. Ρηγάκης αναφέρει πως επεισόδια μεταξύ μαθητών και εξωσχολικών αποτελούν συχνό φαινόμενο στα σχολεία του Ηρακλείου, «δεν υπάρχει μέρα να μη συμβεί κάτι» λέει χαρακτηριστικά.

Αναστάτωση σε δύο σχολεία

Η διευθύντρια του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου κ. Κατερίνα Κολυβάκη- Περβολαράκη εξηγεί στην «Π» πως μαθητές από άλλα κεντρικά σχολεία του Ηρακλείου βρέθηκαν έξω από το 6ο Γυμνάσιο και απειλούσαν μαθητές του σχολείου.

Η διευθύντρια του σχολείου αναφέρει πως δεν υπάρχει ούτε σχολικός φύλακας ούτε επιστάτης και οι ίδιοι οι καθηγητές με εφημερίες προσπαθούν να καλύψουν αυτό το κενό.

«Την ημέρα είναι όλα αντιμετωπίσιμα» αναφέρει και προσθέτει πως προβλήματα δημιουργούνται τις ώρες που τα σχολεία παραμένουν κλειστά. Άγνωστοι γράφουν συνθήματα στους τοίχους, προκαλούν υλικές καταστροφές, κλέβουν από το κυλικείο.

Όσο αφορά το περιστατικό στο 2ο Γυμνάσιο Σητείας, συμμαθητές του φέρονται να χτύπησαν έναν 15χρονο μαθητή λίγο έξω από το σχολείο, αφού είχαν σχολάσει. Το θέμα έχει απασχολήσει τη διεύθυνση του σχολείου, που προσπαθεί να ξεκαθαρίσει τι έγινε και να προχωρήσει σε κυρώσεις, εφόσον αυτό απαιτείται.

φύλακες στα σχολεία του Ηρακλείου

«Γυμνά» από φύλακες τα σχολεία του Ηρακλείου

Με μόλις 13 φύλακες ο Δήμος Ηρακλείου προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες των εκατοντάδων σχολείων της γεωγραφικής περιφέρειάς του.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν φύλακες στο 6ο ΕΠΑΛ και 1ο ΣΕΚ στην Κηπούπολη, στο 9ο Γυμνάσιο και 10ο Λύκειο στα Δειλινά, στο 1ο και 2ο Δημοτικό και στο Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού, στο 28ο Δημοτικό στη Θέρισσο, στο 5ο Γυμνάσιο και 11ο Λύκειο στην Παπαπέτρου Γαβαλά, στο 3ο Λύκειο στη Λ. Δημοκρατίας, στο 6ο Λύκειο και 12ο Γυμνάσιο στον Κατσαμπά, στο Ειδικό Γυμνάσιο και Εσπερινό Λύκειο στον Άγιο Ιωάννη, στο 11ο Γυμνάσιο και 13ο Λύκειο στο Τάλως, στο 5ο ΕΠΑΛ στα Καμίνια, στο 26ο Δημοτικό στα Καμίνια και στο 2ο Γυμνάσιο στη Θέρισσο.

Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως σχολεία που φιλοξενούν το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Ηρακλείου, όπου οι φύλακες είναι παρόντες τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα.

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου κ. Γιώργος Βλαχάκης υποστηρίζει πως τα χέρια του Δήμου είναι δεμένα, αφού οι όποιες προσλήψεις μπορούν να γίνουν μονάχα από κεντρικό επίπεδο.

Τονίζει πως θα έπρεπε όλα τα σχολεία να έχουν φύλακα και είναι πολλά εκείνα που στέλνουν αιτήματα στον Δήμο για να αποκτήσουν φύλαξη, αφού είναι πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

 

Ο σχολικός φύλακας κ. Δημήτρης Κατσουλάκης
Ο σχολικός φύλακας κ. Δημήτρης Κατσουλάκης αναφέρει πως «συνεχώς φωνάζουμε ότι υπάρχουν ανάγκες στα σχολεία, όμως δεν περιμένουμε ότι θα γίνει και κάτι».

Περιγράφει ότι υπάρχουν πολλές φορές προστριβές ανάμεσα σε συμμαθητές, ότι εξωσχολικοί συχνά προκαλούν προβλήματα στα σχολεία, ότι γίνονται κλοπές ενώ οι φύλακες βρίσκουν ακόμα και ναρκωτικές ουσίες  μέσα στα σχολεία.

Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει επαφή και με την Αστυνομία, όμως συνήθως τα όποια προβλήματα προκύψουν λύνονται ενδοσχολικά.

Ο κ. Κατσουλάκης αναφέρει πως επειδή τα σχολεία έχουν πολλές ανάγκες, συχνά οι φύλακες παίζουν και τον ρόλο του συντηρητή των κτιρίων!