ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΥΗ ΤΙΚΑ
Ένας ανδριάντας για τον Κρητικό που τα ’βαλε με τον Ροκφέλερ
Στην κατασκευή ανδριάντα του Κρητικού συνδικαλιστή Λούη Τίκα (Ηλία Σπαντιδάκη), που έδρασε στις ΗΠΑ όπου και δολοφονήθηκε, θα προχωρήσει το Ίδρυμα Ελληνισμού που εδρεύει στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του κ. Μιχάλης Σέρβος.
Ο ανδριάντας θα τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία του Τρινιντάντ στο Κολοράντο δίπλα από το νέο μουσείο των ανθρακωρύχων.
Το Ίδρυμα Ελληνισμού προβάλλει και τιμά κάθε χρόνο τους Ελληνοαμερικανούς που άφησαν πίσω τους πολιτιστική και κοινωνική παρακαταθήκη στις ΗΠΑ.
Το ίδρυμα με την οικονομική υποστήριξη των ομογενών ανέθεσε σε γλύπτη να φιλοτεχνήσει τον ανδριάντα του ανθρώπου που άλλαξε την πορεία της αμερικανικής ιστορίας και της εργατικής νομοθεσίας.
Οι προδιαγραφές που δόθηκαν στον γλύπτη από τον πρόεδρο κ. Μιχάλη Σέρβο ήταν να συνδυάσει ότι ήταν Έλληνας, ότι ήταν ανθρακωρύχος και συνδικαλιστής ηγέτης.
‘’Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα –όπως επισημαίνει ο οικονομολόγος – συγγραφέας Γιώργος Σταυρουλάκης, ο παππούς του οποίου ήταν αδελφός του Ηλία Σπαντιδάκη, θα γίνουν τον Ιούνιο του 2018, ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί συμπόσιο στο οποίο θα αναδείξουν τον αγώνα και το έργο του. Ενεργό συμμετοχή στις εκδηλώσεις θα έχει η Παγκρητική Ένωση Αμερικής.
Επίσης η ελληνική ομογένεια από όλες τις πολιτείες της Αμερικής έχει δείξει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία αυτή.
Ο Τίκας γεννήθηκε στη Λούτρα Ρεθύμνου το 1886. Το 1906 σε ηλικία 20 ετών μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Πριν φύγει έβγαλε μια φωτογραφία φορώντας την παραδοσιακή κρητική στολή και την άφησε ως ενθύμιο στους συγγενείς του. Δεν επρόκειτο να ξανανταμωθούν.
Στις ΗΠΑ μετέτρεψε το όνομά του στο αγγλοσαξονικό Λούης Τίκας (Luis Tikas), με το οποίο έμελλε να γραφεί στην ιστορία των συνδικαλιστικών αγώνων.
Το 1912 προσχώρησε στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Έγινε ο ιδρυτής του πρώτου εργατικού συνδικάτου των ανθρακωρύχων.
Στις αρχές του 1913 έγινε δολοφονική απόπειρα εναντίον του. Σαν αρχηγός του συνδικάτου ένωσε εργάτες από 26 εθνικότητες που δεν μίλαγαν την ίδια γλώσσα.
Οργάνωσε τους εργάτες περιοδεύοντας στα ανθρακωρυχεία σε πολλές πολιτείες. Οι συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης ήταν απάνθρωπες.
Τον Σεπτέμβριο του 1913 ξεκινά τη μεγαλύτερη απεργία με 11.000 χιλιάδες ανθρακωρύχους και με κύρια αιτήματα 8 ώρες δουλειά, αύξηση στο μεροκάματο, μέτρα ασφαλείας στις στοές των ανθρακωρυχείων και ελεύθερη πρόσβαση για αγορές στα καταστήματα της πόλης και όχι υποχρεωτικά από τα καταστήματα της εταιρείας που τα πούλαγαν 30% ακριβότερα στους εργάτες.
Τον Νοέμβριο του 1913 συλλαμβάνεται και φυλακίζεται.
Στις 13 Οκτωβρίου ο κυβερνήτης του Κολοράντο Ηλάιας Έιμμονς έδωσε εντολή να εισβάλει (ειρηνικά) η εθνοφρουρά στην περιοχή των απεργών.
Η εθνοφρουρά (National Guard), όπως θα περίμενε κανείς, συμμάχησε με τις εξορυκτικές εταιρείες, μεγαλύτερη από τις οποίες ήταν η Colorado Fuel and Iron του Τζον Ντ. Ροκφέλλερ. Στις 19 Απριλίου 1914 η πολιτοφυλακή κυκλώνει τον καταυλισμό και την επόμενη 20 Απριλίου, ημέρα Πάσχα, εξαπολύει επίθεση με μυδράλια εναντίον των απεργών και βάζοντας φωτιά στις σκηνές με τα γυναικόπαιδα σκορπίζοντας το θάνατο.
Ανεξιχνίαστος ο ακριβής αριθμός των νεκρών. Αναγνωρίσθηκαν 50 πτώματα, εκ των οποίων 17 είναι Έλληνες, ανάμεσα τους και ο Λούης Τίκας, που δέχθηκε πισώπλατα τις σφαίρες τις πολιτοφυλακής. Η σορός του τέθηκε σε προσκύνημα και τον συνόδευσαν χιλιάδες μετανάστες από 26 εθνικότητες σε μια πομπή που ξεπερνούσε το ένα μίλι.
Ντοκιμαντέρ
Η Λαμπρινή Θωμά και ο Νίκος Βεντούρας αναζήτησαν τις μνήμες, την ιστορία και την κληρονομιά του Λούη Τίκα και δημιούργησαν το ντοκυμαντέρ με τίτλο ‘’Παλ- ληκάρι’’ το οποίο παρουσιάστηκε πέρσι στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.