Ροή ειδήσεων
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2024
Γιορτάζουν: Αδαμάντιος, Μαντώ, Αθηνά, Ακριβή, Αντιγόνη, Ασπασία, Αφροδίτη, Διώνη, Δωδώνη, Ελπινίκη, Ερασμία, Ερατώ, Ευτέρπη, Θάλεια, Θεανώ, Θεονύμφη, Καλλιρόη, Καλλίστη, Κλειώ, Κλεονίκη, Κλεοπάτρα, Κοραλία, Ράλλης, Μαργαρίτης, Μαριάνθη, Μελπομένη, Μόσχω, Ουρανία, Πανδώρα, Πηνελόπη, Πολύμνια, Πολυνίκη, Σαπφώ, Τερψιχόρη, Χαϊδευτός, Χαρίκλεια, Ιησούς, Μελέτιος, Συμεών, Ισμήνη, Πολυτίμη
27°
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η ιστορία του 60χρονου Γιούχτα

Το καμάρι των Αρχανών έγινε 60 ετών

Τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του έκλεισε ο Γιούχτας μέσα στο 2017 και το γιόρτασε δεόντως με μια όμορφη εκδήλωση που διοργάνωσε η διοίκησή του στο κέντρο «Αναδρομές» την προπαραμονή των Χριστουγέννων.

Το καμάρι των Αρχανών έχει πολλά να «διηγηθεί» σε αυτές τις έξι δεκαετίες ζωής, από τα πρώτα ζόρικα χρόνια που βίωσαν όσοι προσπάθησαν να υπηρετήσουν τον αθλητισμό σε δύσκολες εποχές μέχρι τα χρόνια της καταξίωσης και των επιτυχιών.

Ο Γιούχτας ήταν από τα πρώτα σωματεία που ιδρύθηκαν στην ενδοχώρα του Νομού Ηρακλείου. Ήταν 25 Ιουλίου 1957, όταν υπογράφηκε το καταστατικό του Αθλητικού Ομίλου Γιούχτας, από 23 έγκριτους Αρχανιώτες, με πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας τους γιατρούς Νίκο Κολομβοτσάκη, Νίκο Μαρκομιχελάκη και Αντώνη Πλουμίδη. Στο πρώτο καταστατικό του σωματείου, αναφέρεται ότι σκοπός της ίδρυσής του είναι η εξάπλωση του αθλητικού πνεύματος στην περιοχή των Αρχανών, με τη δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας αλλά και ομίλου για στίβο, θαλάσσια σπορ, αθλοπαιδιές κλπ.

Το ποδόσφαιρο βέβαια είχε αρχίσει μερικά χρόνια πριν να μπαίνει στην καθημερινότητα της νεολαίας της περιοχής, έστω και αν δεν υπήρχε γήπεδο για να φιλοξενήσει αυτή τη δραστηριότητα, με τους αγώνες να πραγματοποιούνται σε δρόμους και γειτονιές του γραφικού χωριού, σε αλώνια ή ακόμα και σε ένα χωράφι με κατωφέρεια κοντά στο κοιμητήριο των Αρχανών.

Αυτή η «δίψα» για το ποδόσφαιρο, ικανοποιήθηκε με την ίδρυση του Γιούχτα που άρχισε δειλά δειλά να κάνει τα πρώτα του βήματα.

Ομάδα ωστόσο χωρίς γήπεδο δεν γίνεται κι έτσι πολύ γρήγορα, οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές του Γιούχτα και οι φίλαθλοι άρχισαν να απαιτούν με κάθε ευφάνταστο τρόπο, την κατασκευή ενός ανθρώπινου γηπέδου που θα στέγαζε τα όνειρά τους. Την ανάγκη αυτή ενστερνίστηκε ο Αρχανιώτης γιατρός Μιχαήλ Μαρκομιχελάκης του Ιωάννη, ο οποίος στις 13 Δεκεμβρίου 1960, δώρισε μία έκταση 8.119 τ.μ. στη θέση Κάμπος ή Τριορούκουνο, με σκοπό την ανέγερση γηπέδου. Το «Μαρκομιχελάκειο» Στάδιο εγκαινιάστηκε το 1962, με την «Πατρίδα» τότε να δημοσιεύει τον ευχαριστήριο λόγο του αντιπροέδρου του Γιούχτα Νικόλαου Κολομβοτσάκη, ο οποίος είχε την αρχική ιδέα της ίδρυσης της ποδοσφαιρικής ομάδας και ευτύχησε λίγα χρόνια μετά να παρίσταται στην τελετή της παράδοσης του γηπέδου.

Ένα απόσπασμα από τον λόγο του: «Η θεία πρόνοια που κάποτε στην πρωτεύουσα έστειλε ένα Αβέρωφ για να δωρίσει το στάδιον στας Αθήνας και στην Θεσσαλονίκη πολύ αργότερα ένα Καυτατζόγλου για να δημιουργήσει το Καυτατζόγλειον στάδιον, έστειλε και σε μας τον φίλαθλον και χωριανόν Ιατρόν της, κ. Μιχ. Μαρκομιχελάκη για να προσφέρη με μεγάλη απλοχεριά τον στίβο αυτόν. Με τη δωρεάν αυτήν, ο Γιούχτας μπαίνει εις την τάξιν των ολίγων εν Ελλάδι γηπεδούχων σωματείων».

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Γιούχτας πάντα με την καθολική στήριξη της κοινωνίας των Αρχανών, διέγραψε μια ανοδική πορεία στο τοπικό ποδόσφαιρο και στις αρχές και τα μέσα της δεκαετίας του 1980 αντίστοιχα, ξεκίνησε τη λειτουργία των τμημάτων μπάσκετ και βόλεϊ, απασχολώντας εκείνα τα χρόνια συνολικά περίπου 200 παιδιά στις ακαδημίες του. Το βόλεϊ ξεκίνησε στις Αρχάνες ο γυμναστής Παναγιώτης Τσακαλίδης με τις ομάδες του Γιούχτα, αρχικά την ανδρική και τη γυναικεία μετέπειτα, να καταγράφουν αξιόλογες επιτυχίες στα τοπικά πρωταθλήματα ενώ δεν έλειψαν και οι συμμετοχές σε διοργανώσεις Πανελληνίου επιπέδου.

Οι διακρίσεις του Γιούχτα

Η ποδοσφαιρική «έκρηξη» του Γιούχτα σημειώθηκε στις αρχές του 21ου αιώνα. Η ομάδα κατάφερε να ανέβει στη Δ΄ Εθνική όπου παρέμεινε για έξι χρόνια (2007-2013), πραγματοποιώντας πολύ  καλές πορείες στον Κρητικό όμιλο. Εκείνη την περίοδο, πανηγύρισε και την κατάκτηση δύο Κυπέλλων ΕΠΣΗ και μάλιστα συνεχόμενων. Το 2009 κέρδισε τον ΠΑΟΚ στα πέναλτι και το 2010 επικράτησε με 1-0 του Ρούβα ενώ το 2013 έχασε από τον Ηρόδοτο στον τελικό με 1-0. Ακολούθησαν δύο χρονιές στη Γ’ Εθνική από την οποία υποβιβάστηκε το 2015.

Ο Γιούχτας συνεχώς μεγαλώνει

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 400 ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΕ ΕΞΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΠΟΡ

Με ενεργή παρουσία σε έξι σπορ, ο Γιούχτας είναι σήμερα μια από τις πιο ζωντανές κυψέλες αθλητισμού στην ενδοχώρα του Ηρακλείου. Στον σύλλογο των Αρχανών αθλούνται 400 και πλέον αθλητές σε 6 διαφορετικά αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, ενόργανη γυμναστική, σκάκι και επιτραπέζια αντισφαίριση).

Τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να υπάρχει κοινή διοίκηση σε όλα τα αθλήματα με ταυτόχρονη προσπάθεια στήριξης των ακαδημιών και τη δημιουργία νέων αθλημάτων ώστε τα παιδιά των Αρχανών αλλά και της ευρύτερης περιοχής να απολαμβάνουν το άθλημα που τους αρέσει και τους ταιριάζει.

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Γιούχτα πρωταγωνιστεί στο φετινό πρωτάθλημα της Α1 ΕΠΣΗ κι έχει βάλει στόχο την επιστροφή στις Εθνικές κατηγορίες. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η πορεία της γυναικείας ομάδας βόλεϊ στο τοπικό πρωτάθλημα, με τον Γιούχτα να εκπροσωπείται παράλληλα σχεδόν σε όλες τις μικρές κατηγορίες της ΕΣΠΕΚ και της ΕΚΑΣΚ.

Στην οικογένεια του συλλόγου προστέθηκε από πέρσι και η ενόργανη γυμναστική με υπεύθυνο προπονητή τον Δημήτρη Θέμελη ενώ φέτος ξεκίνησαν το Σκακιστικό τμήμα για παιδιά και ενήλικες με υπεύθυνο τον Γιάννη Μαρή, καθώς και το τμήμα επιτραπέζιας αντισφαίρισης με προπονητή τον Παύλο Ποτουρίδη.

Συνολικά στα έξι τμήματα των ακαδημιών του συλλόγου, απασχολούνται δέκα γυμναστές-προπονητές.