Σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη

Άνω κάτω έγινε ξανά το πολιτικό σκηνικό στη χώρα με αφορμή τη συζήτηση με τη (ματαιωθείσα) πώληση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία και τους μεσάζοντες. Τσίπρας και Μητσοτάκης συγκρούστηκαν βίαια, ενώ ο πρωθυπουργός, που παραδέχθηκε ότι υπήρξε μεσάζων ο κ.Παπαδόπουλος, ανακάτεψε το όνομα του Κρητικού Γιάννη (τον αποκάλεσε Ζωρζ) Σφακιανάκη λέγοντας ότι είχε… εμπλακεί στην υπόθεση!

«Όπως βλέπετε, σήμερα βρίσκομαι εδώ και είναι επιλογή μου να είμαι εδώ. Δεν πρόκειται πλέον να ανεχθώ καμία πρόκληση συκοφαντία και γραφικότητα. Έχετε ξεπεράσει τα όρια του γραφικού με όσα κάνετε κ. Μητσοτάκη» ανέφερε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος έδωσε τη δική του εκδοχή στα πράγματα.

«Το βασικό επιχείρημα είναι ότι ο υπουργός Άμυνας επιχείρησε να πουλήσει στρατιωτικό υλικό και επιχείρησε να το πουλήσει στις υψηλότερες δυνατές τιμές. Λέτε ότι διάλεξε να μη συνομιλήσει απευθείας με τη Σ. Αραβία, αλλά με μεσάζοντες.

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μεσάζοντα αλλά με εξουσιοδοτημένο από τη Σ. Αραβία. Όμως λέτε ότι όλα αυτά δεν ευσταθούν, γιατί η πρεσβεία μας στο Ριάντ ήταν αυτή που ανέδειξε ότι ο πρέσβης μας στο Ριάντ ανέδειξε  ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας δεν είναι εκλεκτός της Σ. Αραβίας, αλλά εκλεκτός του κ. Καμμένου. Δεν θα σταθώ στα διασκεδαστικά που ακούστηκαν εδώ. Η βασική σας επιχειρηματολογία στηρίζεται – δεν ξέρω πού το γνωρίζετε αυτό,  αν και κάπου πάει το μυαλό μας – είναι ότι η πρεσβεία μας στο Ριάντ ήταν αυτή που μας ειδοποίησε εγκαίρως να μην προχωρήσουμε στην συμφωνία.

Ύστατη αθλιότητα να  χρησιμοποιείτε απόρρητα έγγραφα από μηχανισμούς που λειτουργούν εντός του κράτους.» τόνιζε και συνέχισε:

«Ο εν λόγω εξουσιοδοτηθείς από την Σ. Αραβία, κ. Παπαδόπουλος, ήρθε τον Μάιο του 2016. Τότε παρουσίασε την εξουσιοδότηση που κατείχε από τον διευθυντή εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ της Σ. Αραβίας. Η ελληνική πλευρά προχώρησε σε διασταύρωση αυθεντικότητας. Τέλη Αυγούστου του 2016 ζήτησε με έγγραφο στον στρατιωτικό ακόλουθο της χώρας στα Η. Αραβικά Εμιράτα να προχωρήσει στις επίσημες ερωτήσεις για να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα της εξουσιοδότησης. Τον Σεπτέμβριο του 2016 επίσημο έγγραφο του δικού μας στρατιωτικού ακολούθου προς το αντίστοιχο τμήμα των Σαουδαράβων.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 υπήρξε απάντηση από την Σ. Αραβία ότι το έγγραφο είναι αυθεντικό και στις 17/11/2016 ήρθε επίσημο πιστοποιητικό προς χρήση από το ΥΠΕΘΑ της Σ. Αραβίας που υπογράφεται από τον διευθυντή της Επιτροπής Εξοπλισμών.

Αρα στις 17 Νοεμβρίου η Πρεσβεία μας γνωρίζει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μεσάζοντα, αλλά με επίσημο εξουσιοδοτημένο για να καταλήξουμε σε Διακρατική Συμφωνία.

Έρχομαι τώρα στο ψητό. Δεν θα το έκανα αλλά αναγκάζομαι να το κάνω μετά την κατάθεση εγγράφων του ΚΥΣΕΑ στη Βουλή.

Η αλληλογραφία του υπουργού Εξωτερικών γίνεται με άκρως απόρρητα έγγραφα. Εσείς στηρίζετε την επιχειρηματολογία σας στην άποψη του πρέσβη του Ριάντ ότι δεν ήταν αυτός ο αυθεντικός εκπρόσωπος.

Ανέτρεξα στα τηλεγραφήματα που δεν τα καταθέτω. Δίνω όμως τη δυνατότητα στον κ. Μητσοτακη και στους προέδρους των ΚΟ να τα διαβάσουν στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Πρέσβης στο Ριάντ τέσσερις ημέρες μετά την 17 Νοεμβρίου που επικύρωσε το πιστοποιητικό έστειλε γράμμα στον υπουργό Εξωτερικών.

Έστειλε γράμμα που λέει ότι υπάρχει αξιόπιστη πηγή στο στενό περιβάλλον του ΥΠΕΘΑ Σ. Αραβίας που αναφέρει ότι επειδή εμπλέκεται πρόσωπο, θα έπρεπε να ‘ρθει ο ίδιος απευθείας στην Ελλάδα για έναν μήνα  και να διαπραγματευτεί για μικρότερο τίμημα.

Εφόσον η Ελλάδα συμφωνεί ο σύνδεσμός μπορείι να έρθει άμεσα στην Ελλάδα για διευθέτηση και διαπραγμάτευση.

Κινήθηκε η διαδικασία όχι δια της πηγής και του ανθρώπου που εμφανίστηκε στον πρέσβη ως ενδιάμεσος αλλά με την κανονική διαδικασία καθώς είχαμε τα έγγραφα ότι είναι επίσημος. Εγώ λέω σωστά το πήγαμε. Όταν ξέσπασε όλος αυτός ο θόρυβος ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον πρέσβη μας στο Ριάντ μια εξήγηση. «Γιατί θεωρείς ότι αυτός δεν είναι αυθεντικός εκπρόσωπος των Σαουδαράβων; Πού τα έμαθες όλα αυτά;»

Η προφορική του απάντηση ήταν ότι τα έμαθε από πηγή που ήταν κοντά στην πηγή. Παλιά καραβάνα.

Υπάρχει τρίτος στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου; Του είπε όχι. Τότε ζήτησε ξανά να κατονομάσει την πηγή. Ο πρέσβης μας στο Ριάντ είπε μεταξύ άλλων το εξής: «αρχική πληροφορία περί ενδιαφέροντος Σαουδαράβων για πολεμικό υλικό μου περιήλθε από το ίδιο πρόσωπο.

Είναι έλληνας και το όνομα αυτού Ζορζ Σφακιανάκης από το Ηράκλειο Κρήτης»! (εννοεί προφανώς τον κ. Γιάννη Σφακιανάκη).

Στη διάθεσή σας. Ένας έλληνας, ως άλλος ενδιάμεσος στην καλύτερη περίπτωση ήθελε να βρει καλύτερη τιμή. Στην χειρότερη περίπτωση τι να φανταστώ; Ο Θεός αγαπά τον κλέφτη αγαπά και τον νοικοκύρη με τις πομφόλυγές σας.

Μετά από αυτά εσείς, κ. Μητσοτάκη, να ζητήσετε συγγνώμη.

Δεν κάνατε κακό στην κυβέρνηση αλλά στη χώρα.

Σας ενημερώνω ότι θα καταθέσω πρόταση για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη φοροδιαφυγή για να δούμε τι θα απαντήσετε κ. Μητσοτάκη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Στο φως

«Την περασμένη εβδομάδα φτάσατε στο σημείο να ισχυριστείτε ότι το προγραμματισμένο ταξίδι μου σε Παρίσι και Βρυξέλλες για συναντήσεις και βραβεύσεις ήταν ένα ταξίδι αφορμή-δικαιολογία για να μην παρίσταμαι στις μεγάλες αποκαλύψεις που εσείς θα κάνατε που εδώ και 15 ημέρες όλα τα ΜΜΕ παίζουν. Να δραπετεύσω από τι;» Ανέφερε ο κ.Τσίπρας.

«Από την αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη; Ούτε εσείς που τα λέτε αυτά δεν τα πιστεύετε. Γι’ αυτό και όταν κατέθεσα το αίτημα αναβολής, η ΝΔ αρνήθηκε το αίτημα για να γίνει η συζήτηση εν τη απουσία μου.

Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι εκείνοι που έλεγαν ότι κρύβομαι σήμερα λένε ότι εκβιάζομαι. Δεν κρύβομαι ούτε εκβιάζομαι.

Έρχομαι να αποκαλύψω το βρώμικο παιχνίδι σας και το μέγεθος της απάτης σας.

Πρέπει να καταλάβει ο λαός τον στόχο και τον σχεδιασμό σας.

Ωραία η πλακίτσα αλλά με όσα θα σας πω θα σας κοπεί το γελάκι.

Ο λαός κατάλαβε ποιος σας δίνει γραμμή. Σας δίνουν γραμμή ΜΜΕ ιδιοκτήτες των οποίων επιδίδονται σε λυσσαλέα επίθεση κατά της κυβέρνησης. Όλως τυχαίως συντονισμένα εδώ και 15 ημέρες με το που βρέθηκαν τα Paradise papers και την ατυχή ερώτηση που καταθέσατε για την βία για να βρεθείτε απολογούμενος για τις συνομιλίες του γραμματέα σας και τις καταθέσεις της γραμματέως του Χριστοφοράκου, με κρεσέντο από ΜΜΕ που ανήκουν σε κουμπάρο σας ο οποίος περνά το τελευταίο διάστημα πιο γρήγορα από το κατώφλι του εισαγγελέα. Τα βρήκε με τον πρώην εχθρό του για να αντιμετωπίσουν τον κοινό τους εχθρό που είναι η κυβέρνηση που τα βάζει με τα σκάνδαλα και την διαπλοκή. Που ξέρουμε τόσα χρόνια τι κομίζει και πώς πληρώνει. Τώρα που βρέθηκε μια κυβέρνηση και του ζητά να πληρώσει καθυβρίζει και απειλεί.

Ένα μιντιακό λόμπι σας δίνει γραμμή. Εκεί καταντήσατε την ΝΔ.

Δεν είναι τυχαίο ότι στοχοποιούν τον Καμμένο. Το παιχνιδάκι ταιριάζετε – δεν ταιριάζετε το έχουμε δει. Την εντιμότητα της επικοινωνίας μας όμως την γνωρίζετε. Δεν θέλετε να χτυπήσετε τον Καμμένο αλλά την κυβέρνησή μας. Στο βάθος του αρρωστημένου τους μυαλού είναι να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης θεωρώντας ότι είναι αδύναμος κρίκος ο Καμμένος. Θέλουν πάση θυσία να ρίξουν την κυβέρνηση ώστε να μην είναι αυτή η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Βλέπετε ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει εκεί που εσείς αποτύχατε και θα βγάλει την χώρα από την κρίση, θα στηρίξει την κοινωνική πλειοψηφία και το κάνει. Γι όλους αυτούς τους λόγους όχι μόνο θα βγάλουμε την τετραετία αλλά θα νικήσουμε και στις επόμενες εκλογές και αυτό σας τρομοκρατεί. Βλέπετε ότι το κλίμα αλλάζει. Θα καταφέρουμε να βγούμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο 2018. Τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο 2019 τότε θα γίνουν εκλογές κρατηθείτε – και τότε εμείς θα έχουμε να επιδείξουμε επιτεύγματα και όραμα για την επόμενη ημέρα κι αυτό σας ανησυχεί. Δεν χωράει στο μυαλό σας ότι θα είστε στην αντιπολίτευση για 2+4 ακόμα χρόνια.

Να σας ρωτήσω; Τι νομίζετε; Ετσι πέφτουν οι κυβερνήσεις; Από τους βαρώνους και τους μηχανισμούς εξουσίας μέσα στην κρατική δομή. Πλανάστε και ακολουθείτε την παράφωνη συγχορδία τους και να διαβάζετε στη Βουλή όσα προαναγγέλλουν στα ΜΜΕ που ελέγχουν. Σας λέω κ. Μητσοτάκη ένα πράγμα: Μιλήσατε για βούρκο και λάσπη για εμένα. Δεν είναι ο δικός μας φυσικός χώρος ο χώρος σκανδάλων, διαφθοράς και υπονόμευσης. Σας είχα πει στο παρελθόν ότι επιχειρείτε να καλύψετε τα πάντα στο σκοτάδι γιατί εκεί δεν φαίνονται οι διαφορές. Εμείς θέλουμε το φως και εδώ είμαι για να υπερασπιστώ το φως».

Σκληρή απάντηση Μητσοτάκη

«Μου δώσατε την εντύπωση ότι σήμερα κάνατε αγγαρεία», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ήρθατε σε άβολη θέση και πέσατε σε αντιφάσεις. Μπρος στον κίνδυνο να υπεραπιστείτε την καρέκλα υπερασπιστήκατε αν και δεν το θέλατε τον Καμμένο.

Ολοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το σκάνδαλο Καμμένου είναι πλέον σκάνδαλο Τσίπρα-Καμμένου.

Μου κάνει εντύπωση ότι δεν απαντησατε επί της ουσίας σε κανένα από τα ερωτήματα που τέθηκαν. Τα επαναλαμβάνω μήπως θέλετε στη δευτερολογία να γίνετε συγκεκριμένος:

Γιατί σε μια Διακρατική συμφωνία χρειάζονται μεσάζοντες;

Δεχθήκατε αναφερόμενος στον Σφακιανάκη ότι ο Παπαδόπουλος ήταν μεσάζοντας. Το είπατε. Ο νόμος λεει ότι απαγορεύετε στους οικονομικούς φορείς και εκπροσώπους που μετέχουν σε διαδικασίες σύναψης συμφωνίες εξοπλισμών να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε τρίτους. Αυτό το ψηφίσαμε διότι έχουμε τραυματιστεί ως χώρα για υποθέσεις μεσαζόντων σε άλλες σκοτεινές εποχές. Το ψηφίσαμε για να τελειώνουμε μια και καλή με τους μεσάζοντες. Εσείς επιλέξατε να τους επαναφέρετε από την  μπροστινή πόρτα.

Σας είχαν προειδοποιήσει κ. Τσίπρα για το ρόλο του κ. Παπαδόπουλου. Σας προειδοποίησε ο πρέσβης σας. Σας αρέσει να διαβάζετε διαβαθμισμένα και απόρρητα έγγραφα. Για διαβάστε και το τηλεγράφημα που έστειλε ο πρέσβης μας στα τέλη Αυγούστου του 2017 λίγο πριν έρθει η επίσημη αποστολή των Σαουδαράβων στην Ελλάδα; Επιτρέπετε στον πρωθυπουργό να διαβάζει απόρρητα αλλά απαγορεύετε στους βουλευτές να έχουν πρόσβαση σε αυτό. Αυτό λέγεται συγκάλυψη αλλά την αλήθεια θα την μάθουμε.

Πείτε μας κ. Τσίπρα αν ο πρέσβης λίγο πριν την επίσημη αποστολή των Σαουδαράβων έχει συμπεριλάβει τον κ. Παπαδόπουλο. Συμμετέχει ο κ. Παπαδόπουλος στο σουρεαλιστικό δράμα που έγινε στο ΥΠΕΘΑ όπου ο υπουργός έδωσε εντολή να συλληφθεί ο ταξίαρχος που αποκάλυψε τον ρόλο του μεσάζοντα. Ντροπή σας. Σας χάλασε τη δουλειά και καλέσατε τον εισαγγελέα.

Ποια είναι η επίσημη επικύρωση που είχε ο μεσάζοντας κ. Τσίπρα;

Πού είναι τα λεφτά κ. Τσίπρα αφού είναι νόμιμη η συμφωνία;

Θα υλοποιηθεί η συμφωνία; Λείπουν 66 εκατ. ευρώ από το ταμείο. Πάνω στον ενθουσιασμό σας μπλέξατε 67 εκατ. δραχμές αλλά σας δίνω το άλλοθι.

Καταλήξατε ο ένας όμηρος του άλλου. Και όπως ήρθατε μαζί, θα φύγετε και μαζί. Χωρίς Καμμένο ο κ. Τσίπρας πέφτει και αν πάει σε εκλογές θα συντριβεί. Και χωρίς Τσίπρας ο κ. Καμμένος είναι απροστάτευτος» είπε νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν είστε δεμένος στο κατάρτι ως Οδυσσέας, είστε δεμένος χειροπόδαρα με Καμμένο.

Μετά τις συνομιλίες με ισοβίτες ποιος θα έλεγε ότι θα τον υπερασπιζόσαστε και για σκανδαλώδεις πωλήσεις αμυντικού υλικού.

Είστε ο μακροβιότερος μνημονιακός πρωθυπουργός.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός βλέπει να εμφανίζονται μεσάζοντες και να γίνονται υποθέσεις για μίζες.

Σε οποιαδήποτε κανονική χώρα ο κ. Καμμένος θα είχε αποπεμφθεί» κατέληξε.

 

Διέψευσε τον πρωθυπουργό

Διέψευσε τον κ. Τσίπρα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχετικά με τα όσα ο πρωθυπουργός ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή για τον Ζορζ Σφακιανάκη και τα υπονοούμενα που άφησε για σχέσεις του με προηγούμενες κυβερνήσεις.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν τον ξέρω τον άνθρωπο, μπορεί να είναι εντιμότατος. Το ποιος είναι αυτός να ψάξετε να τον βρείτε εσείς. Το μόνο που βρήκα είναι ότι ήταν σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων το 2011 στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου».

Άμεση ήταν η απάντηση Παπακωνσταντίνου ο οποίος μέσω twitter τόνισε: «Γιατί εκτίθεται έτσι ο πρωθυπουργός στη Βουλή; Κανένας Σφακιανάκης δεν ήταν σύμβουλος ιδιωτικοποιήσεων το 2011. Η γνωστή λάσπη στον ανεμιστήρα…».

 

Φώφη Γεννηματά: “Είσαι συκοφάντης”

Συκοφάντη, ψεύτη και λασπολόγο, χαρακτήρισε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας η επικεφαλής της ΔΗΣΥ, αρνήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής να λάβει έγγραφα που του κατέθεσε, προκαλώντας αντιδράσεις από τα έδρανα της ΝΔ. Καμία αγοραπωλησία δεν έγινε επί ημερών μου, ξεκαθάρισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και εκ μέρους των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού κατέθεσε τρία έγγραφα που αποδεικνύουν ότι από τη στάση του υπουργού Άμυνας έχει προκληθεί ζημία στη χώρα.

«Ως αναπληρώτρια υπουργός δεν είχα καμία αρμοδιότητα στα εξοπλιστικά προγράμματα» ξεκαθάρισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ως προς την κατηγορία που είχε εναντίον της στην ομιλία του ο Πάνος Καμμένος. Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας «συκοφάντη, ψεύτη και λασπολόγο».

«Να τον χαίρεστε» είπε στον πρωθυπουργό για τον Πάνο Καμμένο, «να χαίρεστε το δηλητήριο που στάζει στην πολιτική ζωή της χώρας». Τα πνεύματα οξύνθηκαν, όταν υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της Βουλής και τον Μάκη Βορίδη, καθώς ο Νίκος Βούτσης αρνήθηκε να παραλάβει τα έγγραφα που κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά.

«Δεν χρειάζεται, κύριε Βορίδη, δικηγόρο η πρόεδρος της ΔΗΣΥ» είπε ο κ. Βούτσης, την ώρα που από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιδρούσε και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, είπε το ίδιο: «Δεν χρειάζεται, κύριε Βορίδη, να κάνετε τον δικηγόρο της κυρίας Γεννηματά. Μπορει και μόνη της».

Διαβαστε επίσης :