Ποια είναι η δρ. Κατερίνα-Δανάη Κανδυλάκη που τίθεται σε ψηφοφορία για μεγάλη διάκριση
Μετέτρεψε το πάθος της σε μέθοδο να εμψυχώνει τους νέους επιστήμονες. Ο χορός για την Ηρακλειώτισσα, δρ. Κατερίνα Δανάη Κανδυλάκη, γνωσιακή νευροεπιστήμονα στο Τμήμα Βιομηχανικής του Imperial College του Λονδίνου ήταν ένας τρόπος να λυτρώνεται από τους ξέφρενους ρυθμούς της καθημερινότητάς της.
Η 31χρονη επιστήμονας, που είναι υποψήφια στα International Greek Woman Awards στην κατηγορία Επιστήμη, για τη συμβολή της στην επιστημονική πρόοδο στη Νευροβιολογία της Γλώσσας, μιλά στην «Π» για το πώς ο χορός τη βοήθησε σε μία ιδιαίτερη περίοδο της ζωής της.
“Ο χορός σαν ψυχοθεραπεία”
Ο χορός, όπως λέει η ίδια στην «Π», ήταν πάντα στη ζωή της, όμως, η δυναμική είσοδος έγινε κατά τη διάρκεια του διδακτορικού τους πριν από πέντε χρόνια στη Γερμανία. Τότε, δεν είχε στο πλευρό της δικούς της ανθρώπους, όπως τους γονείς της. Δεν ήθελε να τους φορτώνει με προβλήματα της καθημερινότητάς της αλλά ένιωθε την ανάγκη να κάνει κάτι για τον εαυτό της.
«Κατάφερα με τη δασκάλα μου του χορού να ξεπεράσω κάποια θέματα, ψυχικής υγείας και για το μυαλό μου, τελικά, έβρισκα χρόνο για το χορό, για πράγματα που θρέφουν την προσωπικότητα σου και σε κάνουν πιο επιτυχημένο», περιγράφει. Έτσι, κάθε μέρα είχε ένα νέο στόχο, περίμενε κάτι που θα την έκανε να αισθάνεται πιο γεμάτη. Δεν την απασχολούσε αποκλειστικά και μόνο η δουλειά, φρόντιζε να σχολάει στην ώρα της και στη συνέχεια να αφιερώνεται στο χορό.
«Ο χορός με έκανε να τελειώνω τη δουλειά μου ακριβώς στις 5, να είμαι σίγουρη ότι έκανε ο, τι έπρεπε, ότι είμαι ευχαριστημένη για τη δουλειά μου και έκλεινα αυτό το κεφάλαιο για εκείνη την ημέρα. Έτσι, προχωρούσα σε κάτι που μου έδινε δύναμη να συνεχίσω την επόμενη μέρα, αυτό ήταν το βασικό. Ο χορός είναι μέσο έκφρασης, για μένα ήταν σα ψυχοθεραπεία», αναφέρει.
Η αρχή έγινε το 2012 στη Γερμανία όταν η δρ. Κατερίνα Δανάη Κανδυλάκη ήταν μαθήτρια χορού, πλέον έχει περάσει… στην αντίπερα όχθη και διδάσκει χορό σε διδακτορικούς φοιτητές που θέλουν να ξεπεράσουν μέσα από αυτή τη δραστηριότητα κάποια προβλήματά τους και αποκτούν, έτσι, ένα κίνητρο για να δουλέψουν με περισσότερη όρεξη.
Το πάθος και η ειδικότητά της είναι το Margaret Morris Movement, ένας συνδυασμός γιόγκα και μοντέρνου χορού, που συγχρονίζει την κίνηση με την αναπνοή, «το στοιχείο αυτό βοηθάει πολύ, όχι μόνο τη σωματική υγεία αλλά και την ψυχική», αναφέρει η ίδια.
Στο Λονδίνο, επικρατεί η τάση οι εργαζόμενοι να εμψυχώνονται μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων, κι έτσι γίνονται ποικίλα μαθήματα για τους διδακτορικούς φοιτητές. «Θέλω να προωθήσω το χορό ως μέθοδο έκφρασης και θεραπείας», εξηγεί.
Η μετάβαση από τη Φιλολογία στη Νευροεπιστήμη
Αν και μόλις 31 ετών, το βιογραφικό της είναι πλούσιο και εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ενώ σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ειδικεύτηκε στη Γλωσσολογία, έκανε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Saarland της Γερμανίας και ειδικεύτηκε στην Υπολογιστική Ψυχογλωσσολογία.
Στη συνέχεια, μυήθηκε στα μυστικά του Προγραμματισμού, του Πειραματικού Σχεδιασμού και της Στατιστικής. Με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Marburg της Γερμανίας, έκανε διδακτορικές σπουδές στη Νευροβιολογία της Γλώσσας, όπου χρησιμοποίησε τη λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού για να διερευνήσει την εγκεφαλική λειτουργία κατά την κατανόηση γλώσσας. Στο Λονδίνο, όπου βρίσκεται από τον Φεβρουάριο του 2016, χρησιμοποιεί τη μέθοδο του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος για να μελετήσει τη νευρική βάση της κατανόησης της ομιλίας.
Η έρευνά της θα εφαρμοστεί στην ανάπτυξη διαγνωστικών εργαλείων για το διαχωρισμό ασθενών με σύνδρομο εγκλεισμού από εγκεφαλικά νεκρούς ασθενείς.
Για την πρώτη μετάβαση, από το θεωρητικό σε ένα πιο τεχνικό πεδίο, εξηγεί πως «με ενδιέφερε όχι πώς επεξεργάζεται ο υπολογιστής τη γλώσσα αλλά πώς την επεξεργάζεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος».
Στη συνέχεια, χρειάστηκε να κάνει άλματα για να διεισδύσει και στον ιατρικό κλάδο.
Στήριξη
Η δρ. Κατερίνα-Δανάη Κανδυλάκη είναι ανάμεσα στις 15 υποψήφιες που τίθενται στην ψηφοφορία του κοινού για τα Greek International Women Awards που έχουν στόχο να προβάλουν τις Ελληνίδες που διακρίνονται στο εξωτερικό. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο.
Η ίδια καταβάλλει προσπάθεια να δώσει κίνητρα σε γυναίκες να ασχοληθούν με την έρευνα, αφού έχει διαπιστώσει πως δεν αντιπροσωπεύονται επάξια σε αριθμούς με τους άντρες στην επιστήμη, κάτι που φαίνεται και μέσα από τη συμμετοχή τους σε συνέδρια.
Η επιστήμονας από το Ηράκλειο, η οποία γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στην Κρήτη, απόφοιτος του Καπετανάκειου, έχει ανάγκη τη στήριξη όλων.
Μπορεί να την ψηφίσει κανείς στο σύνδεσμο:
https://greekinternationalwomen.awardsplatform.com/entry/vote/EqOgjWqR/VKOyNMAj?search=45290b8206b6b98c-8.