Με…. φύλλα χρυσού πληρώνεται στις ημέρες μας το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη. Οι τιμές για προϊόντα και υπηρεσίες σε πολλές περιπτώσεις εκτοξεύονται στο διάστημα, γεγονός που προκαλεί τη δυσαρέσκεια ακόμη και επισκεπτών που ανήκουν στην υψηλή οικονομική τάξη.
Αποδέκτες των διαμαρτυριών τουριστών που έρχονται για διακοπές στην Κρήτη και κάνουν ημερήσιες εκδρομές στη Σαντορίνη είναι οι ξεναγοί.
“Χιλιάδες τουρίστες φεύγουν από την Κρήτη για να δουν τη Σαντορίνη και μας μεταφέρουν πολλά παράπονα για τις υψηλές τιμές και τις “άρπα κόλλα” υπηρεσίες” μας είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης Βαγγέλης Αλεφαντινός.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην περίπτωση τουρίστα που ταξίδεψε με ιδιωτικό ελικόπτερο στο Ηράκλειο και ζήτησε να επισκεφθεί και τη Σαντορίνη.
“Ο πελάτης ήθελε να κάνει τον γύρο του νησιού και αναζητήσαμε ταξί για να τον μεταφέρει. Ο οδηγός ταξί ζήτησε να πληρωθεί με 60 ευρώ την ώρα. Τον ρωτήσαμε πώς προκύπτει αυτό το ποσό, αφού το αρμόδιο υπουργείο έχει καθορίσει τις τιμές στα 25-28 ευρώ, αλλά απάντηση δεν πήραμε. Ζήτησα να μιλήσω με τον πρόεδρο των ταξιτζήδων Σαντορίνης, αλλά εκείνος ουδέποτε επικοινώνησε μαζί μου.
Τελικά βρήκαμε άλλον τρόπο να εξυπηρετήσουμε τον τουρίστα” είπε ο πρόεδρος των ξεναγών, ο οποίος αναρωτήθηκε τι αντιμετωπίζουν οι άλλοι τουρίστες που αναζητούν ταξί, αφού ακόμη και το επίσημο Σωματείο Ξεναγών είχε αυτή την αντιμετώπιση.
Ο αργιλές και το ηλιοβασίλεμα που κόστισαν χρυσάφι
Στη Σαντορίνη πήγε για διακοπές τον Ιούλιο ο Λιβανέζος τουριστικός πράκτορας Elieh Farah, ο οποίος δεν πίστευε στα αυτιά του όταν άκουσε πόσο πρέπει να πληρώσει για να κανπίσει έναν αργιλέ με θέα το ηλιοβασίλεμα. Ο ίδιος μας είπε: “Στη Βηρυττό, ακόμη και στο πιο ακριβό εστιατόριο, για να καπνίσεις αργιλέ πληρώνεις το πολύ 15 δολάρια.
Στη Σαντορίνη, όπου πήγαμε μαζί με τη γυναίκα μου και άλλο ένα ζευγάρι, η αναγραφόμενη τιμή ήταν 150 ευρώ για αργιλέ με γεύση φρούτων, με σαμπάνια. Δεν ζήτησα να τον αγοράσω, να τον καπνίσω ζήτησα”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για να δουν το ηλιοβασίλεμα σε γνωστό κατάστημα ενημερώθηκαν ότι πρέπει να καταναλώσουν υποχρεωτικά ποτά αξίας 200 ευρώ.
Κατανάλωσαν ποτά λίγο μικρότερης αξίας αλλά παρήγγειλαν φαγητό, επίσης πολύ ακριβό. Ωστόσο, όταν ήρθε ο λογαριασμός τα ποτά τιμολογήθηκαν 200 ευρώ, γιατί “αυτή ήταν η υποχρεωτική κατανάλωση”, όπως τους είπαν.
“Η γυναίκα μου και οι φίλοι μας με απέτρεψαν από το να κάνω φασαρία” ανέφερε ο Λιβανέζος πράκτορας, ο οποίος πρόσθεσε: “Η Σαντορίνη είναι αναμφισβήτητα ένα πολύ ωραίο νησί.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι σωστό και επαγγελματικό να εκμεταλλεύεσαι τον πελάτη. Δεν είναι θετικό για τον τουρισμό του νησιού”. “Προφανώς και κάνουν κακό στον τουρισμό αυτές οι τακτικές. Εδώ μιλάμε για ασυδοσία” σχολίασε ο πρόεδρος των Ξεναγών τονίζοντας ότι ο δήμαρχος Σαντορίνης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς πρέπει να κάνουν κάτι για να μπει φρένο σ’ αυτές τις ακρότητες.