Αεροδρομιο «Νίκος Καζαντζάκης»

Ο κύβος ερρίφθη για την πολυσυζητημένη παραχώρηση των 26 στρεμμάτων της πρώην 126 Σ.Μ.  στην ΥΠΑ, προκειμένου και να “ανασάνει” ο εξωτερικός χώρος του αεροδρομίου, καθώς τώρα σηκώνει όλο το βάρος της στάθμευσης και της μεταφοράς των επιβατών από και προς τον αερολιμένα. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσαν στον δήμαρχο Ηρακλείου, κ. Β.Λαμπρινό, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στο περιθώριο των εργασιών του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου, με τα οποία είχε συνεχή συνεργασία για το κρίσιμο αυτό θέμα.

Το θέμα του αεροδρομίου είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει σηκώσει ψηλά η Λότζια και μέσα από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της έχει διεκδικήσει τη λειτουργική αναβάθμιση του αεροδρομίου Ν.Καζαντζάκη, το οποίο ασφυκτιά από την έλλειψη των αναγκαίων χώρων, ενώ αυτή είναι μια εικόνα που μας προσβάλλει συνεχώς.

Με δηλώσεις του στην «Π» ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Β.Λαμπρινός, εκφράζει την  ικανοποίησή του για την επικείμενη έναρξη των εργασιών επέκτασης στο «Νίκος Καζαντζάκης» με την υποσημείωση πάντως ότι  θα χρειαστούν κι άλλες ενέργειες για να αποκτήσει το αεροδρόμιο της πόλης την εικόνα που αρμόζει στον όγκο των επιβατών που εξυπηρετεί: «Ασφαλώς πρόκειται για μια θετική εξέλιξη» δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος και συνέχισε: «Ο Δήμος Ηρακλείου μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης έχουν θέσει την ανακαίνιση του αεροδρομίου ως θέμα πρώτης προτεραιότητας για την πόλη.

ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Β.Λαμπρινός

Έχουμε πει πολλές φορές, και το ανέφερα και στην ομιλία μου προς τον πρωθυπουργό, ότι η πιθανή κατασκευή αεροδρομίου στο Καστέλλι δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι παραμέλησης του υπάρχοντος αερολιμένα. Οι εργασίες επέκτασης του αεροδρομίου, λοιπόν, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Περιμένουμε, ταυτόχρονα,  την ολοκλήρωση της παραχώρησης των περίπου 26 στρεμμάτων της πρώην 126 Σ.Μ.  στην ΥΠΑ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την δημιουργία νέου χώρου πάρκινγκ, κάτι που θα είναι επίσης πολύ σημαντικό. Στις επαφές που είχαμε με στελέχη της κυβέρνησης στο περιθώριο του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου μάς διαβεβαίωσαν ότι το θέμα έχει ουσιαστικά τελειώσει. Ελπίζουμε, όσο πιο σύντομα γίνεται, να ολοκληρωθεί και τυπικά. Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Ηρακλείου παρακολουθεί το ζήτημα στενά».

Με τη διάθεση των 24 στρεμμάτων αλλάζει όλο σύστημα  λειτουργίας των εξωτερικών χώρων του αερολιμένα. Ακριβώς μπροστά από τον χώρο του αεροδρομίου δημιουργούνται τρεις διακριτές λωρίδες κίνησης, επιβίβασης και αποβίβασης ανά κατηγορία οχημάτων (ΙΧ, ταξί, λεωφορεία), οι οποίες σχηματίζουν έναν μονοδρομημένο δακτύλιο, ο οποίος συνδέεται με τη βασική οδό πρόσβασης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει, δημιουργείται ένας οργανωμένος χώρος αναμονής 80 θέσεων ταξί,  όπως επίσης και μια περιοχή για την εξυπηρέτηση των βραχείας διαρκείας  σταθμεύσεων.   Σε ό,τι αφορά στο χώρο επιβίβασης στα τουριστικά λεωφορεία, αυτός μεταφέρεται δυτικά του κτιρίου που λειτουργεί ανεξάρτητα και διασφαλίζει την πρόσβαση στους πεζούς. Την ίδια στιγμή αυξάνονται κατά 453 οι θέσεις στάθμευσης των ΙΧ  και των ενοικιαζομένων αυτοκινήτων.

Σε εκκρεμότητα   η παράκαμψη    της Ικάρου

Ωστόσο, το κρίσιμο ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα και  θα πρέπει να δρομολογηθεί είναι η εκτροπή της κυκλοφορίας από τη λεωφόρο Ικάρου την οποία διεκδικεί ο Δήμος Ηρακλείου, προκειμένου να περάσει η παράκαμψη του δρόμου μέσα από τις εγκαταστάσεις της πρώην ΜΟΜΑ. Το όλο θέμα έχει τεθεί στο πλαίσιο αλλεπάλληλων συσκέψεων και συναντήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί με ανώτατα στελέχη υπουργείων, τα οποία έχουν δεσμευτεί πολιτικά να δώσουν λύση στο κρίσιμο θέμα της επέκτασης του αεροδρομίου.

Η πλευρά του Δήμου Ηρακλείου υπογραμμίζει ότι είναι  κρίσιμο ζήτημα να ληφθούν αποφάσεις και να δρομολογηθούν λύσεις, προκειμένου να μην μετράμε χαμένες τουριστικές σεζόν κατά τις οποίες το αεροδρόμιο Ν.Καζαντζάκης εμφανίζει αυτή την απαράδεκτη εικόνα.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο αντιδήμαρχος πολεοδομίας κ. Γιάννης Αναστασάκης, πρόκειται για ένα κρίσιμο  θέμα το οποίο για κανένα λόγο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αναβλητικότητα. Ο ίδιος σημειώνει ότι πολιτικός στόχος της δημοτικής αρχής είναι να πιέσει ασφυκτικά, προκειμένου να προχωρήσει η παρέμβαση αυτή ξεκαθαρίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του πρώτου σε τσάρερς αεροδρομίου της χώρας και δεύτερου σε κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες σε πανελλαδικό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης :

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ “Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ” : Εργοτάξιο με… χιλιάδες επιβάτες